Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Del Viken i Vest-Viken og Øst-Viken

– Forslaget innebærer at tidligere Buskerud samt Asker og Bærum oppstår som en enhet, og at Østfold samt østre Akershus går sammen i en lignende enhet, skriver innsenderen.

– Forslaget innebærer at tidligere Buskerud samt Asker og Bærum oppstår som en enhet, og at Østfold samt østre Akershus går sammen i en lignende enhet, skriver innsenderen.

Det har vært mye politisering om norske regioner da den forrige regjeringen slo sammen flere fylker i landet. 

En av disse nyetableringene ble fylkesbegrepet Viken, en sammenslåing av tre fylker rundt Oslo med ett av de tettest befolkede områder i Norge. 

En administrativ enhet med flere eller færre innbyggere har mindre betydning. Det som betyr noe, er etter mitt skjønn den geografiske beliggenhet og den indre struktur og enhet i konstruksjonen. 

Når en ser på Viken i kartmålestokk, vil en enkelt se disharmonien i dette.

Et fylke og fylkeskommune som omkranser Oslo vil utvilsomt skape utfordringer. I en konstruksjon som Viken har dette allerede kommet frem i lyset. 

Enkelte fylkeskommunemedlemmer har ytret det motsatte, men på grunn av konstruksjonens forskjellige strukturer i beliggenhet vil Oslo kunne bli en ustabil joker i det politiske spillet.

Etter at regjeringen nå har besluttet å la Viken få idømme seg selv en dødsdom, bør dommen kanskje få et annet preg enn tre nygamle fylker. 

Mitt forslag vil være å dele Viken i to fylker og muligens hindre en uønsket risiko for politisk splittelse fra Oslos side i et stort og uensartet nåværende fylke.

Forslaget innebærer at tidligere Buskerud samt Asker og Bærum oppstår som en enhet, og at Østfold samt østre Akershus går sammen i en lignende enhet. 

Østfold og østre Akershus har på flere måter en indre struktur og trolig felles interesser i kommunikasjon og næringsliv. 

Haken ved denne løsningen vil muligens ligge i Lørenskog som kommer nærmere Oslo i langt større grad enn Bærum når det gjelder utbygging og bosetning, og mer lik Aker herreds posisjon i 1947/1948 og sammenslåingen med Oslo.

Det er rimelig at innbyggere i østre Akershus ikke vil kalle seg østfoldinger, men begrepet Viken er nå gjenoppstått fra middelalderen og Vest-Viken er allerede implementert gjennom Helse-Norge. 

Øst-Viken burde derfor være et plausibelt navn i en ny konstruksjon øst og sør for Oslo. Akershus fylke med en deling på hver side av Oslo bør begraves til evig hvile.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.