Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Definitivt fritt skolevalg

Sandvika er en av de mest populære videregående skolene i Asker og Bærum. Artikkelforfatteren vil at Akershus skal videreføre fritt skolevalg inn i storfylket Viken.

Foto: EVA GROVEN

Svar til Martin Berthelsen «"Fritt eller ufritt skolevalg?" Det eneste fritt skolevalg har med Høyres ideologi å gjøre er: frihet. Martin har bommet totalt i sin omtale av fritt skolevalg. Fritt skolevalg har aldri handlet om konkurranse. Fritt skolevalg handler om at jeg som elev selv skal kunne velge hvilken skole jeg vil gå på.

Elevene vet best selv! Hvorfor skal politikere da velge hvilken skole de skal gå på?

For cirka 15 år siden ble fritt skolevalg innført i Akershus av et enstemmig fylkesting. Derfor har elevene i Akershus frihet til å velge hvilken videregående skole de selv vil gå på, uansett hvor de bor. Denne løsningen fungerer utrolig bra, for det er så mange forskjellige ting man ikke tenker over hvis man ikke er elev når det gjelder valg av skole. Noen ønsker seg kanskje vekk fra ett miljø de ikke har trivdes i. Noen vil kanskje inn på et unikt studieprogram som er lenger unna. Eller kanskje de rett og slett har lyst til å bli litt mer selvstendig og møte nye venner.

Uansett hva grunnen er kan elevene velge selv hvilken skole de har lyst til å gå på og det er det flotte med fritt skolevalg. Fritt skolevalg gjør det dessuten mulig for hver enkelt skole å bli skikkelig god på sine fagfelt, istedenfor at vi får skoler som er helt ok i alle programfag fordi de blir tvunget til å ha alle.

AP og SV går i 2019 til valg på å fjerne elvenes frihet, de vil fjerne fritt skolevalg. Et av hovedargumentene deres er at det er urettferdig med karakteropptak til videregående. Her er jeg helt uenig. For det første bidrar karakterer til økt motivasjon hvis elever ser at de kan komme inn på linjen de vil. For det andre: hva er mest urettferdig? At man kommer inn på skolen basert på egen innsats og resultater, eller at et tilfeldig postnummer avgjør det. Dessuten er det også opprettet en kvote i Akershus der 10 % av videregående plasser er reservert til elever som ikke har høye nok karakterer til å komme inn på sine valg. Derfor kommer så å si alle elever inn på sitt første valg.

Martin snakker også om A- og B- skoler. Dette mener jeg ikke eksisterer i noen stor grad i Viken i dag. Ofte har skolene med flere yrkesfaglige linjer litt lavere snitt, men det betyr ikke at skolene er B skoler. Bleiker er skolen i Asker med lavest snitt å komme inn på de fleste linjer, men skolen har noen av de sterkeste fagmiljøene i Oslo området innenfor blant annet IKT og elektrikerfag.

Man blir ikke motivert av tvang. Man blir motivert av å gå på en linje man har interesse for med programfag som passer for hver enkelt elev. Man blir motivert av å velge selv.

Buskerud mistet akkurat fritt skolevalg. Østfold har aldri hatt det. Derfor er jeg glad for at Unge Høyre og Høyre går til valg på å gjenopprette friheten i Buskerud, innføre den i Østfold og opprettholde den i Akershus.

For det er elever som vet best hva elever vil. Ja til fritt skolevalg i Viken!

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.