Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

De unge fortjener en stor takk – og en best mulig hverdag

– Vi må sikre at psykisk helse og ensomhet aldri blir vår nye pandemi, skriver Elisabeth Aukrust (KrF).

– Vi må sikre at psykisk helse og ensomhet aldri blir vår nye pandemi, skriver Elisabeth Aukrust (KrF).

Foto: KNUT BJERKE

I denne pandemien har både regjeringen og lokale politikere prøvd å skåne barn og unge så mye som mulig og prøvd å unngå å stenge skoler så lenge som mulig. 

Med så høye smittetall som vi har sett blant barn og unge den siste tiden, har det nå dessverre blitt nødvendig med hjemmeskole for alle fra 5. trinn og oppover. 

Vi vet at dette blir vanskelig for mange elever, fordi de kan få mindre læringsutbytte ved hjemmeskole enn undervisning på skolen, og det er også krevende for mange familier å få hverdagene til å gå rundt. 

Når smitten er høy og strenge smitteverntiltak iverksettes, er det grunn til å bekymre seg for de konsekvensene dette måtte ha for barn og unge, og særlig dem som er i sårbare situasjoner.

I mellomtiden må vi gjøre det vi kan for å holde barnehager, skoletilbud for de yngste elevene og tjenestene for barn og unge åpne, selv i møte med økende smitte. 

I en hverdag som er helt snudd på hodet, er det svært viktig at barn og unge har et så normalt liv som mulig, og at det finnes trygge voksne som det går an å henvende seg til.

Regjeringen har siden nedstengningen i mars vært bekymret for de konsekvensene nedstengningen får for sårbare grupper. Derfor har den lagt frem egne tiltakspakker til disse på godt over en milliard, og i statsbudsjettet for 2021, som ble vedtatt, er det samlet tiltak til sårbare grupper på nærmere 160 millioner kroner.

Tidligere i vinter hadde SV et innlegg om at det er nødvendig å innføre eiendomsskatt for å møte barn og unges behov. I Bærum har ikke flertallspartiene planer om å innføre eiendomsskatt, men vi mener at vi likevel gjør mye for å møte disse behovene. 

Skolene og lærerne gjør en formidabel jobb for å gi et best mulig tilbud til sine elever generelt og til sårbare barn og unge spesielt. Helsesykepleierne skal fortsatt være tilgjengelige for dem som trenger samtale og ikke brukes til smittesporing.

KrF har ansvaret for barn og unge i regjeringen og arbeider hele tiden for at denne gruppen blir prioritert. Vi vil aldri kunne kompensere fullt ut for en manglende hverdag, men tiltakene som regjeringen iverksetter, viser at KrF gjør det vi kan, og at det ikke skal stå på penger eller vilje.

Blant annet må vi sørge for at færre møter en telefonsvarer når de ringer for å få hjelp. Jeg er derfor glad regjeringen viderefører det økte tilskuddet på 8 millioner kroner til Alarmtelefon for barn og unge, for å opprettholde en døgnåpen telefon og chatløsing.

I budsjettet for i år er det også lagt til 170 millioner kroner til Opptrappingsplanen for barn og unges psykiske helse og 100 millioner kroner til habilitering og avlasting for personer som har nedsatt funksjonsevne.

Jeg er glad for at KrF i regjering akkurat nå prioriterer barn og unges psykiske helse. Å unngå å ramme barn under en pandemi er umulig. Men vi må sikre at psykisk helse og ensomhet aldri blir vår nye pandemi. 

Å ofre så mye så lenge som barn og unge nå har gjort, er ikke lett. Når vi om en stund forhåpentligvis er ute av krisen, fortjener de unge en stor takk for den prisen også de har måttet betale.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.