Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Dårlig gjort, koronatelefonen!

– Det er en gåte for meg at kommunen ikke har nok testkapasitet i den største pandemien Norge har opplevd i moderne tid, skriver innsenderen. Her Bærum kommunes teststasjon på Fornebu.

Foto: KARL BRAANAAS

Jeg ble dårlig her om dagen med slapphet, hodepine, rennende nese og vondt i halsen. 

Det føltes som en vanlig forkjølelse. Men i disse tider kan man jo ikke vite om det er noe som er ufarlig og raskt går over, eller et livsfarlig virus som potensielt kan ta livet av meg og de personer jeg var i kontakt med rett før jeg ble syk. 

Derfor gjorde jeg som helse- og omsorgsministeren og helsedirektøren oppfordrer oss til: Jeg ringte til koronatelefonen i min hjemkommune Bærum. 

En telefonsvarer oppfordret meg til å sende inn en e-post fordi det var lang telefonkø, og det gjorde jeg. Den samme telefonsvareren sa at jeg skulle bli oppringt igjen i telefonens åpningstid før kl. 21.00. 

Da jeg hadde ventet hele dagen og klokken hadde passert ni, la jeg fra meg mobiltelefonen og gikk en liten tur ut på kjøkkenet. 

Når jeg kommer tilbake ser jeg at jeg har fått en oppringning fra oppringningen. Jeg ringer raskt tilbake, men da er jo telefonen stengt for dagen. 

Dagen etterpå forsøker jeg igjen. Denne gangen kommer jeg frem til en person som skal avgjøre om jeg skal ta testen eller ikke. 

Han spør meg om jeg er bedre i dag enn i går, og jeg svarer at jeg kanskje føler meg litt bedre i dag. Han spør videre om jeg tror at det kommer til å gå over snart, og jeg svarer at det kan jeg ikke vite fordi som regel er jeg syk noen dager når jeg først blir syk. 

Han sier at det tar flere dager før jeg får svar på prøven, så jeg trenger ikke å ta testen. Jeg kan bare være hjemme så lenge jeg har symptomer. 

Har du hjemmekontor? spør han. Jeg svarer at jeg trodde dette handlet om et samfunnsansvar og at vi skal prøve å slå ned på koronaviruset. Jeg hadde møtt venner rett før jeg ble syk, hva hvis de nå var smittet? 

Svaret på det var at det er uhyre få av alle som har symptomer, som er koronasmittet. Jeg kunne ringe tilbake igjen hvis jeg ble dårligere.

Så, Bærum kommune, hvordan skal vi ha det? Skal vi i befolkningen testes når vi har luftveissymptomer eller skal vi bli avvist fordi kommunen mener å vite når en person har vanlig forkjølelse og når noen har korona. 

Mannen i koronatelefonen ga uttrykk for at det var et stort trykk på testingen nå. Det må også være den eneste forklaringen på hvorfor jeg ble avvist. 

Det var i hvert fall ikke en medisinsk grunn til det. Det burde ikke komme som en overraskelse at befolkningen blir syk med luftveisinfeksjoner nå på høsten. 

Det er derfor en gåte for meg at kommunen ikke har nok testkapasitet i den største pandemien Norge har opplevd i moderne tid.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.