Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Dansen rundt gullkalven

– Mye av det som bygges i dag, er vi ikke tjent med. Altfor ofte skjer utbyggingen uten helhetlig planlegging som også tar hensyn til pris, skriver Stein Stugu, som er medlem av Bærum kommunestyre og formannskap for Rødt.

– Mye av det som bygges i dag, er vi ikke tjent med. Altfor ofte skjer utbyggingen uten helhetlig planlegging som også tar hensyn til pris, skriver Stein Stugu, som er medlem av Bærum kommunestyre og formannskap for Rødt.

Foto: KARL BRAANAAS

Utbygging av boliger i pressområder er nå sikreste adgang til enorm profitt i Norge.

Gevinsten tilfaller grunneiere og utbyggere.

Byggekostnaden for boliger i Norge er rundt 40.000 kroner per kvadratmeter. I en kommune som Bærum er utsalgsprisen ofte over 100.000 kroner. På Bekkestua har prisen av og til bikket over 150.000 kroner. 

Gevinsten får noen tilfeldige grunneiere og utbyggere som Obos, Selvaag og Profier.

Obos melker markedet i Bærum for å bygge opp kapital. Uten å ta hensyn til at de bidrar til å øke de geografiske klasseskillene både internt i Bærum og i Oslo-området. 

Obos burde bidra til rimelige boliger. De gjør det ikke.

Vi ser ofte at utbyggere og grunneiere lar eiendom forfalle for at det skal presse frem utbygging. Dette skjer som eksempel på Høvik, Gjettum, rundt Bekkestua og ikke minst på Ballerud. 

Mye av utbyggingen i Bærum skaper vesentlig flere problemer enn den løser.

På Gjettum kjøpte Profier et jorde de sluttet å dyrke. Nå får de trolig bygge. 

På Ballerud ble hagesenteret drevet ulovlig. Eier belønnes med enorme gevinster knyttet til boligutbygging. 

På Høvik drives aggressive oppkjøp med mål om uakseptabel utbygging.

Resultatet blir, slik vi ser på Bekkestua, at vi får bomiljøer med ensidig befolkningssammensetning. Det er ikke noe galt med noen av dem som bor der, men når mangfoldet i alder og økonomiske ressurser blir så skjevt, er det uheldig for alle.

Altfor ofte skjer utbyggingen uten helhetlig planlegging som også tar hensyn til pris. Vi burde detaljplanlegge områder under ett og legge til rette for mangfold. Uten en del boliger med regulert, lav pris, ingen utbygging.

Vi trenger gode bomiljøer der det også er mulig for folk med normal og lav inntekt å flytte inn. Gjør vi ikke det, vil en kommune som Bærum få enorme problemer med å skaffe folk nok til alle de tjenestene, både i privat og offentlig regi, befolkningen har bruk for. I tillegg blir mange henvist til å leie dyrt.

Vestre Stabekk vel laget planer for utbygging av Stabekk som tok mål om å bygge mangfold. De klarte å lage planer som tok bedre hensyn til vern av viktige bygninger og la opp til mer mangfold enn de planene kommunen jobber med nå. 

Ved å se et litt større område under ett ble det plass til flere boliger. Dette var mulig med en mer helhetlig tilnærming til utbygging enn Bærum gjør nå.

Slik helhetlig planlegging fungerer ofte godt i andre land. Som eksempel ble Stockholm trukket frem av Selvaag boliger på et seminar kommunen nylig arrangerte. Samme tilnærming brukes i land som Tyskland, Danmark og Nederland. 

Uten vilje til å bygge i tråd med politiske ønsker, også når det gjelder pris, ingen utbygging. Vil ikke utbygger bygge slik, brukes om nødvendig ekspropriasjon. 

Norge gjør det på områder som vei og bane når det er nødvendig. Men ikke på bolig.

Mye av det som bygges i dag, er vi ikke tjent med. Mye av utbyggingen i Bærum skaper vesentlig flere problemer enn den løser. 

Vi bør lære av andre og bruke vesentlig flere av de redskapene land rundt oss jevnlig anvender for å balansere de skader et ensidig og uregulert marked skaper.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.