Skip to main content

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Dagens politikere er ikke ansvarsløse

HØYRE-KANDIDAT: Feyza Kasikci (19) er nummer 28 på Bærum Høyres liste til kommunevalget neste år.

Dagens politikere er slett ikke ansvarsløse i klimapolitikken.

«Det er vi ungdommer som må leve med problemene som de ansvarsløse politikerne i dag skaper,» sa Mathilde Bergenstjerna fra Asker og Bærum Natur og Ungdom til Budstikka.no 5. desember.

Les også: Lokal miljøungdom: - Salget av olje er en gigantisk klimabombe

Hun henviser til klimagassutslippene fra norsk olje og gass, og mener dagens politikere ikke gjør en god nok jobb med å kutte i norske klimagassutslipp.

Selv om vi alle kan erkjenne at norsk og olje- og gassutvinning ikke er ideelt, er det fortsatt mye bedre enn alternativet.

For første gang noensinne har norske klimagassutslipp gått ned, og det imens Høyre har sittet i regjering. Dette er et resultat av målrettede tiltak innen flere områder, som transport, industri, jordbruk – og ja, også olje og gass.

Mye gjenstår fortsatt for at vi skal kunne kutte enda mer i klimagassutslippene våre, men også derfor har Høyre lansert en egen plan for grønn omstilling de neste årene.

 

HØYRE-KANDIDAT: Mathias Opdal Weseth (20).

Dette vil bidra til at dagens næringer blir enda grønnere, samtidig som vi kan legge til rette for nye bedrifter som nettopp satser på klimavennlig og grønn teknologi de neste tiårene.

Regjeringens plan for grønn omstilling er et godt eksempel på at dagens politikere – iallfall de fra Høyre, Frp og Venstre – tar ansvar og ser løsninger på de problemene vår generasjon står ovenfor.

Å kutte i produksjon av norsk olje og gass, slik Natur og Ungdom foreslår, er en god tanke – men likevel ikke et godt alternativ slik den globale situasjonen er nå.

Dersom det ville blitt bestemt at Norge skal fase ut olje og gass, enten det er over natten eller i løpet av de neste årene, vil behovet for energi i Europa fortsatt være der.

Alternativet for de fleste europeiske land blir da kullkraft fra Polen og Øst-Europa, eller enda mer forurensende olje fra Russland – dette vil øke de globale klimagassutslippene.

Så langt har man ikke funnet effektive nok energikilder som vil kunne tilsi at man kan legge ned norsk olje- og gassindustri og samtidig møte behovet for energi i resten av Europa.

Derfor bør Norge enn så lenge fortsette med olje- og gassproduksjon. Samtidig må man legge til rette for grønn omstilling, slik regjeringen nå også gjør, i tilfelle gode nok alternative energikilder skulle dukke opp.

I tillegg til de grønne tiltakene dagens regjering nå jobber med, finnes det flust av gode eksempler på at Høyre også setter i gang gode tiltak her hjemme.

Innen 2030 skal Bærum kommune redusere sine klimagassutslipp med 40 prosent. Dette gjøres blant annet gjennom å øke andelen kommunale kjøretøy som benytter fornybare energikilder, redusere bruken av engangsplast, gjøre bygninger mer energieffektive og gjøre det enklere å benytte kollektivtransport.

Samtlige av disse tiltakene, og flere andre tiltak, er å finne i programmet til Bærum Høyre den neste kommunestyreperioden.

For oss i Bærum Unge Høyre er det viktigste at man kommer frem til klimatiltak som også er fornuftige. Å starte en utfasing av norsk olje og gass er ikke et slikt tiltak.

Selv om vi gjerne kunne sett at dagens politikere strekker seg enda lenger i klimapolitikken, er vi svært fornøyde med at politikere fra vårt eget parti – både nasjonalt og her hjemme i Bærum – setter seg klare mål for å gjøre samfunnet grønnere.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Derfor har det lite for seg å kalle dagens politikere ansvarsløse i sin klimapolitikk.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler