Dab – keiserens nye klær?

UTEN DEKNING: – Det er for eksempel en strekning på Fekjan på Nesbru og en strekning på E16 ved Franzefoss som er uten dekning, skriver innsenderen.

UTEN DEKNING: – Det er for eksempel en strekning på Fekjan på Nesbru og en strekning på E16 ved Franzefoss som er uten dekning, skriver innsenderen. Foto:

Av

Dette har jeg spurt meg selv om mange ganger det siste året.

DEL

Med dab skulle radioopplevelsen bli så mye bedre. Det ble argumentert med bedre dekning, bedre lyd, plass til flere riksdekkende kanaler og så videre.

Les også: FM og dab

Les også: Hvorfor hatet mot dab?

Kostnadene, som vi forbrukere ble pålagt, var det lite snakk om.

Ble resultatet som forventet? Etter mine personlige erfaringer er svaret et rungende nei.

Noe særlig forskjell i lyd kan ikke jeg høre, og dekningen på bilradioen er dårligere enn på FM-båndet lokalt her i Asker og Bærum.

Det er for eksempel en strekning på Fekjan på Nesbru og en strekning på E16 ved Franzefoss som er uten dekning.

I tillegg er det mye skurr der terrenget er kupert. Her snakker jeg om mottak via anbefalt adapter som er forskriftsmessig montert med de angitte centimeter fra vindusstolpe og med jordet antenne.

Og hva skal vi med flere kanaler som har omtrent samme konseptet: Nyheter, mye uinteressant småprat hvor diksjon er fraværende, reklame og trafikkmeldinger? Og ingen får snakke sammenhengende i mer enn tre minutter før det skal spilles musikk.

Et par innkjøp av ny dab-radio har heller ikke vært noen suksess. Den ene er merkelig nok avhengig av batteristrøm i tillegg til nettstrøm, og den andre nektet plent å ta inn nyheter kl. 11.00, 12.00 og 13.00. Den var taus i de minuttene nyhetene ble sendt.

Kontakt med DAB-hjelpen, NRK og leverandør var til ingen nytte. Etter å ha byttet den en par ganger fikk vi heldigvis levert den tilbake. Men da hadde vi brukt en del penger til bomavgift, drivstoff, porto og så videre, i tillegg til mye tid og ergrelser.

En dab-radio som vi kjøpte for noen få år siden, sa takk for seg nylig. Til sammenligning kan nevnes at vår gamle sliter, en Huldra fra Tandberg, holdt i minst 35 år.

Et annet problem det har vært lite snakk om, er den enorme ressurssløsingen ved å kassere millioner av fullt brukbare FM-radioer og innføre minst like mange dab-radioer fra andre siden av kloden.

I tillegg er kvaliteten sannsynligvis mye dårligere. Se nevnte eksempel ovenfor.

Et tredje problem er at vi som forbrukere, er blitt påført unødvendige utgifter. Et modem for bilradio koster fra cirka 1.400 kroner, ferdig montert cirka 2.500 kroner. Vil du bytte ut hele bilradioen, kan det fort koste 5.000-10.000 kroner.

En radio til husbruk koster fra 750 kroner. Til sammen vil dette bli noen tusenlapper ut av vinduet.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Jeg regner ikke med at dette innlegget vil gjeninnføre FM-båndet. Mitt håp er at de som tar slike alt omgripende beslutninger, tenker seg bedre om neste gang.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags