Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Byggingen av et bærekraftig samfunn må planlegges nå

– Utbyggingen av Fornebu og Fornebubanen er blant de store prosjektene som er i gang eller er i startgropen, og som vil påvirke regionen i tiår fremover, skriver innsenderen.

– Utbyggingen av Fornebu og Fornebubanen er blant de store prosjektene som er i gang eller er i startgropen, og som vil påvirke regionen i tiår fremover, skriver innsenderen.

Foto: KARL BRAANAAS

Asker og Bærum står foran store og spennende infrastruktur- og byutviklingsprosjekter.

Kommunene har en nøkkelrolle i å lede utviklingen i en bærekraftig og miljøriktig retning.

Ny E18, utbyggingen av Fornebu, byutvikling i Asker og Sandvika og Fornebubanen er noen av de store prosjektene som er i gang eller er i startgropen, og som vil påvirke regionen i tiår fremover.

Store deler av både klimautslipp og materialbruk i Norge kommer fra bygg, eiendom og anlegg, og næringen står for hele 16 prosent av Norges klimagassutslipp, ifølge ferske beregninger. 

Rundt 20 prosent av avfallsproduksjonen skjer i denne næringen, og bare 29 prosent gjenvinnes og ombrukes, ifølge The Circularity Gap report. Bygg, eiendom og anlegg er derfor en viktig bidragsyter for å redusere både utslipp og avfallsmengder.

Så hvordan kan næringen bidra til reduserte utslipp, bærekraftige løsninger og gode prosjekter? 

Planlegging er et nøkkelord i denne sammenheng. Mye av utslippene er knyttet til produksjon av materialer, men også selve byggeprosessen og ikke minst transport er viktig.

God planlegging for å redusere mengder og øke gjenbruk av masser lokalt er noe av de viktigste for å redusere utslipp fra transport. Det er positivt for lokalsamfunnet med mindre transport, samtidig som bruk av kortreiste steinmasser gir store gevinster både for miljø og klima. 

Et godt eksempel er at Bærum kommune har etablert en ressursbank som skal bidra til at overskuddsmasser fra bygge- og infrastrukturprosjekter i regionen brukes på nytt.

Nye bygg må planlegges for fremtidig demontering og ombruk. Samtidig er det avgjørende at vi tar vare på byggene vi har, rehabiliterer det vi kan og sørger for å bruke bygningsdeler og materialer på nytt. 

Vi må slutte å snakke om å rive bygg – vi skal demontere dem, for så å benytte bygningsdeler og materialer i andre bygg.

Asker kommune er nettopp i gang med systematisk ombruk av bygningsmaterialer i sine bygg. Potensialet er stort, og besparelsen kan bli betydelig, både i penger spart i kommunebudsjettet, og som klimagevinst. 

Bærum kommune jobber med et annet initiativ som skal redusere emballasje fra materialer og produkter i byggeprosjekter.

Dette er viktige eksempler på hvordan kommunene kan lede an i arbeidet, ved å sette krav, åpne for innovasjon og ta i bruk nye løsninger. I de store utbyggingsprosjektene som nå er i gang, er det derfor avgjørende at kommunene og samfunnet setter fremtidsrettede krav til leverandører og samarbeidspartnerne.

God planlegging er avgjørende for å skape gode løsninger for samfunnet, samtidig som miljøpåvirkningen blir minst mulig. 

Kommunene Asker og Bærum må ha høye ambisjoner og sette krav til leverandører og egen virksomhet. 

Kristin Olsson Augestad, konserndirektør region Oslo Multiconsult.

Kristin Olsson Augestad, konserndirektør region Oslo Multiconsult.

FOTO: PRIVAT

Planlegging av en bærekraftig utbygging og et bærekraftig fremtidig samfunn skjer nå, og bygg-, eiendoms- og anleggsnæringen er en viktig del av løsningen.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.