Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Bygg og bevar på Stabekk

PÅ STABEKK: - Bygningene ved Stabekk stasjon er sterkt til stede i fortellingen om stedet og fremstår derfor som identitetsbærere for dette historisk viktige knutepunktet, skriver innsenderen. Her varaordfører og planutvalgsleder Ole Kristian Udnes (H) foran de to bygningene - bokhandelen (til venstre) og kroa.

Ved Stabekk stasjon står man i fare for å rive to bygninger (Stabekk kro og landhandel, Gamle Drammensvei 32-34) som forteller en viktig historie om stasjonstettstedet Stabekk.

Stabekk er stedet der traseene Gamle Drammensvei og Gamle Ringeriksvei møtes og kongeveien fra 1600-tallet møter jernbanen fra 1884.

Les også: Store byggesaker opp i Bærum kommunestyre denne uken

Les også: En rivende utvikling

Les også: Fortidsminneforeningen: – Stabekk-rapporten er et bestillingsverk

Denne historien er de to bygningene med på å fortelle. Det er ikke kun bygningenes arkitektoniske verdi man ønsker å bevare, men historien de representerer.

Det er ikke slik at vi ikke skal utvikle steder med ny bebyggelse, men man må ikke være så historieløs som man her står i fare for å være.

Det er gode muligheter for å utvikle stedet uten å ødelegge dette unike miljøet for ettertiden.

Bygningene ved Stabekk stasjon er sterkt til stede i fortellingen om stedet og fremstår derfor som identitetsbærere for dette historisk viktige knutepunktet.

Vi må ikke ødelegge disse bygningene som er så viktige for Stabekks identitet og unike karakter.

I kulturminnelovens paragraf 1 heter det at det er et nasjonalt ansvar å ivareta kulturminner og kulturmiljøer som varig grunnlag for nålevende og fremtidige generasjoners opplevelse, selvforståelse, trivsel og virksomhet.

Argumenter som at det er for dyrt å istandsette de to bygningene, er ikke tungtveiende nok når det gjelder nasjonale verneinteresser.

Gjennom god planlegging vil det være uproblematisk å få inn ønsket antall boenheter uten å rive de to byggene, dersom man ser på utviklingen av Nedre Stabekk under ett.

For den enkelte tomteeier vil det muligens vært enkleste vei å rive de gamle bygningene, men det blir for enkelt å påstå at det vil være eneste løsning for å få til en god utbygging på Stabekk.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Man bør tvert imot se på mulighetene de to bygningene gir til å skape et spennende prosjekt med historisk forankring og med en sterk identitet som også vil komme utviklerne til gode.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.