Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Bygg for de unge og de gamle

– Vi trenger flere rimelige boliger for unge, skriver Ole Christian Apeland (54).

– Vi trenger flere rimelige boliger for unge, skriver Ole Christian Apeland (54).

Foto: KARL BRAANAAS

Når Bærums politikere snart skal oppdatere kommunens arealstrategi, bør de tenke mer på de unge og de eldre. Det betyr mer boligbygging utenfor knutepunktene.

Mesteparten av nye boliger i Bærum skal bygges på Fornebu og i Sandvika. Det blir gode steder å bo, men ulempen med attraktiv beliggenhet er at prisene blir høye. Man må regne med å betale over 120.000 kroner per kvadratmeter her i årene som kommer.

Dette er et problem for unge bæringer som vil finne seg en bolig. De må enten bo veldig trangt, ta svært store lån eller ta til takke med å leie. Vi trenger flere rimelige boliger for unge.

Blant de eldste, som ofte har en god bolig å selge, er det mulig å flytte til Fornebu, Bekkestua eller Sandvika ved å akseptere en mindre bolig. 

Utfordringen er at de ofte ikke ønsker å flytte dit. De vil gjerne ha en lettstelt leilighet, men ønsker ikke å bo i en «gamlisghetto». Aller helst vi de bo i en moderne bolig i det lokalmiljøet de allerede bor i.

De store utbyggingene må skje ved knutepunktene, men det er plass til mange små utbyggingsprosjekter i de tradisjonelle boligområdene. 

Ledige tomter, gamle garasjeanlegg og utidsmessige næringsbygg kan omskapes til små, hyggelige bomiljøer. Vi er mange lokale eiendomsselskaper som gjerne vil utvikle slike prosjekter.

Klimautfordringen og behovet for å kutte trafikk er argumentet for å samle folk nær tog og bane. Det er et godt prinsipp, men det er ikke slik at biltrafikken forsvinner ved å samle alle på et par områder. 

De eldste skal ikke på jobb i byen uansett, og ofte vil flytting føre til mer kjøring for å møte venner i områdene der de har bodd før. Når elbil nå er i ferd med å bli det normale, er det dessuten lite utslipp å hente på «tvangsflytting».

Det er flott at Oslo-folk og bæringer som vil bo urbant, flytter til Sandvika, Bekkestua og Fornebu, men i en ny strategi bør det åpnes for at minst 10 prosent av nye boliger kan være rimeligere boliger for unge og eldre, der Bærums-folk bor i dag.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.