Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Bygg for 8.001 eller ikke i det hele tatt

– Å bygge en arena med 6.000 seter kan fort bli den dyreste arenaen i de lavere divisjonene i norsk fotball. Da er det bedre å beholde gamle Nadderud som arena for et Stabæk i lavere divisjoner, skriver innsenderen.

– Å bygge en arena med 6.000 seter kan fort bli den dyreste arenaen i de lavere divisjonene i norsk fotball. Da er det bedre å beholde gamle Nadderud som arena for et Stabæk i lavere divisjoner, skriver innsenderen.

Foto: KARL BRAANAAS

Bærums politikere synes å ha vært innstilt på å bygge arena på Bekkestua med Europa-dimensjoner kombinert med næringslokaler.

Nå snakkes det om å nedskalere størrelse og følgelig kostnader. Det vil i så fall være som å kjøpe en dyr bil, men spare penger på å ikke installere motor. Jeg skal forklare hvorfor.

Stabæk har ikke rike onkler. Ildsjelene som utøver eierskapet, er det ikke økonomisk synd på, men de kan ikke pøse penger inn i klubben. 

Derfor har Stabæk en strategi som ikke er ulik klubber som for eksempel Atalanta fra Italia og Ajax fra Nederland. Mindre klubber som aldri kan nå opp i pengeeliten og handle spillere for fantasillioner. 

Følgelig må de finne andre veier for å være konkurransekraftige og samtidig bygge en bærekraftig økonomi. For Atalanta, Ajax og Stabæk er det talentutvikling: Eie og drifte et akademi som produserer gode fotballspillere. 

Den rene driften i Stabæk er blodrød hvert eneste år med noen titalls millioner i underskudd. Men akademisatsingen tiltrekker seg talenter som kan utvikles og selges. Det er dette som lager balanse i regnskapet og at man kan tro forretningsmodellen er økonomisk liv laga i det lange løp.

Det vil være som å kjøpe en dyr bil, men spare penger på å ikke installere motor.

Å bygge en arena til 6.000 tilskuere er generøst, men det vil bli en fryktelig dyr bil uten motor. 8.001 tilskuere er minimum for å få godkjent arenaen til europaligaspill. 

Ambisjonen om å delta i Europa er helt essensiell for å holde attraktiviteten til akademiet på topp. Ambisjonen og muligheten for deltagelse i Europa er nøkkelen til høyere billettinntekter, flere sponsorer og fortsatt drift i et akademi som kan gi gode salgsinntekter.

Senkes ambisjonsnivået fordi banen ikke tillater dem, vil andre klubber i nærområdet ta over som talentmagneter. Å spille Europa-kamper på Ullevaal er det ikke penger i for Stabæk. 

Jeg tror de nåværende eierne vil måtte gi opp. Ingen orker å kjempe med ryggen mot veggen hvis det ikke finnes en troverdig løsning litt lenger frem. 

Å bygge en arena med 6.000 seter kan fort bli den dyreste arenaen i de lavere divisjonene i norsk fotball. Da er det bedre å beholde gamle Nadderud som arena for et Stabæk i lavere divisjoner. 

Så viktig er faktisk muligheten for Europa-spill for en moderne fotballklubb.

Stabæk Klubb og AS er faktisk en ganske stor lokal bedrift. Ifølge klubben har de om lag 100 personer på lønningslisten med stort og smått. Disse betaler sin skatt, bor og handler i kommunen. Klubben tar et samfunnsansvar, er viktig for utvikling av unge og en kulturell magnet i kommunen.

Selvfølgelig må kommunen vurdere om den har råd. Det kunne derfor vært nyttig å få reelle tall på bordet. Jeg har lest mange anslag, senest anslaget fra lederen av Bærum Idrettsråd som virket veldig høyt og neppe hensyntok fratrekk som for eksempel spillemidler og samtidig inkluderte en rekke andre prosjektkostnader utover arenaen.

Den nye arenaen skal være kommunens nye allhus. Uten næringsdelen og med andre mulige nedskaleringer risikerer vi at den blir en betongkoloss uten synergier. Da er det bedre å bruke penger på noe annet som det er fremtid i.

PS: Lille Atalanta tok seg til kvartfinale i Champions League sist sommer. De ledet 1–0 til det 90. minutt. Sjeikene fra Qatar trakk likevel det lengste strået, PSG fikk to mål på overtid. Så nær var verden et vakkert eventyr.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.