Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Budstikka undervurderer økonomisk makt

– Viktige deler av den økonomiske makten i Asker og Bærum fungerer destruktivt, skriver Stein Stugu (Rødt), som selv er nummer 96 på Maktlisten i Asker og Bærum.

– Viktige deler av den økonomiske makten i Asker og Bærum fungerer destruktivt, skriver Stein Stugu (Rødt), som selv er nummer 96 på Maktlisten i Asker og Bærum.

Foto: KARL BRAANAAS

Budstikkas maktliste er interessant lesning.

De fleste som står på de øverste plassene, fortjener å stå der, men Budstikka undervurderer økonomisk makt i forhold til politisk og administrativ makt.

Det gir et feil bilde av maktforholdene når 8 av de 10 øverste er politisk og administrativ ledelse, mens bare to bedrifter har fått plass. Budstikkas redaktør fortjener jo 6. plass, men det illustrerer mediemakt, ikke økonomisk makt.

Misforholdet er enda tydeligere hvis vi ser på helheten. Administrerende direktør i Obos, Daniel Siraj, fortjener minst den 10.-plassen han står på. Men hvor er styreleder i Obos, Roar Engeland, som trolig har en svært viktig rolle i utviklingen av Obos i retning av en betydelig mer kommersiell innretning av selskapet, i strid med det et boligsamvirke står for?

Hvor er Ulrichsen, som gjennom sin håndtering av skandalen Telenor Arena har et hovedansvar for at Bærum nå må bruke et betydelig antall millioner for å sikre et nytt, anstendig, fotballstadion for toppfotball i Bærum i tillegg til de millionene som allerede er vedtatt brukt for å flytte friidrett til Rud?

– Olav Thon burde vært nevnt, skriver innsenderen.

– Olav Thon burde vært nevnt, skriver innsenderen.

Foto: TRINE JØDAL
Misforholdet er enda tydeligere hvis vi ser på helheten.

Hvorfor finner vi ikke Bjørn Rune Gjelsten før på 78. plass? Som ansvarlig eier av Profier er han en av de viktigste, om ikke aller viktigste, pådriver for aggressive oppkjøp av villatomter. Og det med sikte på utbygging av dyre leiligheter som egentlig er det siste Bærum trenger mer av?

Olav Thon burde vært nevnt. Ingen har gjort mer skade for Sandvika enn han.

Næringslivsledere som burde vesentlig høyere opp, er også folk som Røkke (31. plass) og Løvenskiold (41. plass), de hadde dessverre forsvart en plass på topp 10.

Så er det bra at lista inneholder Marthe Røyne-Helgesen (98. plass) og Bjørn Sigurd Hjetland, (93. plass), ledere for Sykepleierforbundet og Utdanningsforbundet i Bærum. Det hadde riktignok vært ønskelig om de sto høyere opp enn de plassene de har. Men de har neppe mer makt i dag enn det plassene viser, dessverre.

– Kjell Inge Røkke hadde dessverre forsvart en plass på topp 10, skriver innsenderen.

– Kjell Inge Røkke hadde dessverre forsvart en plass på topp 10, skriver innsenderen.

Foto: KNUT BJERKE

Derimot er det litt pussig at Fagforbundets Bjørn M. Johnsen, som sto på 27. plass forrige gang lista ble laget i 2015, og hans kollega i ledelsen av Fagforbundet Bærum, Zlata Ljubicic, som også er hovedtillitsvalgt i Bærum, ikke har fått plass på lista i det hele tatt. 

Fagforbundet er minst like viktig som Utdanningsforbundet og Sykepleierforbundet. Og forbundets styrke er ikke mindre enn den var i 2015.

Viktige deler av den økonomiske makten i Asker og Bærum fungerer destruktivt. Er det for lav bevisst om dette som er årsaken til at den økonomiske makten ikke er tydeligere på denne lista?

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.