Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Budsjett, brakker og barn

– Ikke la de samme små belastes både to og tre ganger for å spare noen småpenger. Det er ikke stabilitet. Det er uforutsigbart, korttenkt og uempatisk, skriver Leif Christian Jensen (til venstre) og Stig Hellerud i forbindelse med oppussingen av Anna Krefting skole (tidligere Lesterud) i Lommedalen.

– Ikke la de samme små belastes både to og tre ganger for å spare noen småpenger. Det er ikke stabilitet. Det er uforutsigbart, korttenkt og uempatisk, skriver Leif Christian Jensen (til venstre) og Stig Hellerud i forbindelse med oppussingen av Anna Krefting skole (tidligere Lesterud) i Lommedalen.

Foto: Joakim S. Enger

Hvorfor tar ikke Bærum kommune hensyn til barna i oppussingssaken på Anna Krefting skole?

La det være helt klart: Alle ønsker en oppussing av Anna Krefting skole. Problemet er at prosessen er himmelropende elendig håndtert fra kommunens side. 

Konsekvensene er splid, frustrasjon og usikkerhet blant oss voksne. Enda verre er det at det skaper utrygghet og uforutsigbarhet for barna våre. 

Det første må vi håndtere; det siste kan vi ikke akseptere. Det må også kommunen begynne å ta inn over seg. Dere er til for innbyggerne deres – og de viktigste og mest sårbare av disse er barna.

Kommunen har altså planlagt oppussing av tre såkalte paviljonger på Anna Krefting skole. Dersom det er så prekært med oppussing av skolen nå, hvorfor ble ikke dette gjort før sammenslåingen i 2018? 

Eiendomsetaten i kommunen har 10–15 års horisont på vedlikehold av bygg. Var ikke Anna Krefting med i den planen før sammenslåingen? Eller er det slik at kommunen bryter tekniske lover og regler på Anna Krefting i dag som gjør at kommunen har fått et pålegg om utbedring? Det lurer vi fælt på.

Prosessen er himmelropende elendig håndtert fra kommunens side.

Allerede i 2020 ble det øremerket 20 millioner kroner til blant annet brakker på Anna Krefting skole i forbindelse med oppussing. Dette skulle sikre at de barna som ble rammet, fortsatt skulle ha mulighet til å gå på lokalskolen sin og ikke bli revet ut av sin trygge tilværelse og sitt nærmiljø. 

Hva i all verden skjedde med de pengene? Det lurer vi også fælt på.

Det er for oss nærmest ubegripelig at ikke noen av disse midlene blir brukt på brakker slik at barna som rammes (5.-7. trinn), kan være i sitt nærmiljø under oppussingen og forberede seg på den store overgangen til ungdomsskolen – hvor de faktisk må rives opp og «begynne på nytt».

Det er langt mer bærekraftig å sette opp brakker på Anna Krefting skole enn å kaste penger etter en skole som uansett skal bygges om til andre formål. Kommunen opplyser til FAU i et brev at planlegging og etablering av brakker på Anna Krefting vil forsinke prosjektet med 6–8 måneder. 

Hensynet til barnas fremtidige psykiske helse, trygghet og utvikling må veie så tungt i denne saken at en utsettelse på noen skarve måneder er en pris vel verdt å betale. Dere har ikke råd til å la være.

Barna som rammes av dette tullet, er de samme barna som allerede foreløpig har vært gjennom både én sammenslåing og en pandemi. Begge forfatternes barn står nå overfor sitt andre skolebytte i løpet av barneskolen. Og de skal ha et tredje når de begynner på ungdomsskolen.

Det er helt uakseptabelt: Ikke la de samme små belastes både to og tre ganger for å spare noen småpenger. Det er ikke stabilitet. Det er uforutsigbart, korttenkt og uempatisk.

Bærum kaller seg en klimaklok kommune. Kommunens egen visjon mot 2035 er «mangfold, raushet og bærekraft». I lys av denne saken blir visjonen i beste fall patetisk og i verste fall grotesk. 

Kommunen er hverken klimaklok, klok eller raus i sin håndtering. Hvor blir det av politikerne? De vi har valgt til å ivareta helheten der de ulike sektorene i administrasjonen pusler med hvert sitt? Nå må dere gjøre det dere er valgt til; tjene oss. Det er befolkningen dere er til for – ikke deres egen administrasjon.

Det denne saken egentlig koker ned til er om Bærum kommune, slik den holder på, legger til rette for bærekraftig stedsplanlegging, trygge rammer og omgivelser for barna. Hittil står både innsats og utføring til strykkarakter. Det er flaut for kommunen og krise for barna.

«Raushet, mangfold og bærekraft». Vi foreslår heller «korttenkt, uklok og enøyd».

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.