Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Bruk av kjente triks og brekkstang som metode

En skisse for mulig utbygging av deler av Føyka-området i Asker sentrum. Friidrettsbanen til høyre.

En skisse for mulig utbygging av deler av Føyka-området i Asker sentrum. Friidrettsbanen til høyre.

ILLUSTRASJON: TERJE GRØNMO ARKITEKTER

Kommuneplansjefen og Høyre benytter kjente virkemidler for å fremme sin sak om nedbygging av Askerparken og kommunens del av Føyka.

I Budstikka 12. april kan vi lese om hvordan kommuneplansjef Midtbø nå «øker det grønne på Føyka». Men hvor grønne er egentlig disse planene? Er dette i realiteten grønnvasking?

Kjente triks: Kjent strategi benyttes her av kommuneplansjef og Høyre. Først offentliggjøre en mulighetsstudie med høy utnyttelse, for deretter å kunne redusere prosjektet på arbeidsseminar med formannskapet. Dette for å gi inntrykk av at man lytter til kritikk og derved oppnår tillit. Denne fremgangsmåten benyttes for også å kunne dokumentere en inkluderende god prosess. 

Neste tiltak er raskt å gjennomføre en arkitektkonkurranse for å få flere bransjer til å heie på prosjektet. Dette koster penger og gir prosjektet enda et argument. Nå er det lagt ned så store ressurser av tid og penger at prosjektet må realiseres for ikke å tape pengene som er investert. Politikerne lar seg lure, og flere føler seg forpliktet til å støtte prosjektet.

Brekkstang-metode: Nytt idrettsanlegg på Drengsrud brukes som brekkstang for å bygge ned Askerparken og deler av Føyka med boligblokker. Kommunens økonomi burde tilsi at behov for etablering av idrettsanlegg i hele Asker kommune vurderes fritt, ikke knyttet opp mot realisering av enkelte eiendommer.

Skryteliste av revidert mulighetsstudie: «Når det gjelder parkområde rundt de nye byggene skal det være tilgjengelig for alle», skriver Budstikka. Som om dette parkområdet er en ny gave til alle, når det i realiteten er et restareal av Askerparken. 

«Nå er prosjektgrunnlaget betydelig forbedret», uttaler Aps gruppeleder Ivar Granum. Nei, hovedgrepet med å bygge ned Askerparken gjelder fortsatt. « … skal det være tilgjengelig for alle» høres fint ut, men realiteten er at folk føler seg iakttatt av beboerne i blokkene og opplevelse av rekreasjon svekkes. 

«Dette er en balanse mellom Asker sentrum som kommunens største knutepunkt, idrettens behov og ikke minst forholdet til å utvikle og ta vare på gode, grønne områder», sier Høyres gruppeleder Håvard Vestgren. 

En merkelig påstand, når mulighetsstudien gjør det motsatte: Askerparken fjernes. Barneidretten mister sitt område med naturgitt topografi, og sentrumsbeboerne mister sitt rekreasjonsområde.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.