Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Bruk av Askers svømmehaller

– Det er ingen tvil om at svømmeferdighet er viktig i en kommune som Asker, med lang kystlinje, mange strender og ikke minst aktiv båtbruk, skriver Ivar Granum og Marianne Riis Rasmussen i Asker Ap.

– Det er ingen tvil om at svømmeferdighet er viktig i en kommune som Asker, med lang kystlinje, mange strender og ikke minst aktiv båtbruk, skriver Ivar Granum og Marianne Riis Rasmussen i Asker Ap.

Foto: Trine Jødal

Asker har flere flotte svømmeanlegg, og selv om det er Arbeiderpartiets ønske at vår kommune også skulle ha flere mindre svømmehaller, ser vi at innbyggerne stort sett er fornøyd.

Badeanlegg er kanskje morsommere enn enkle svømmehaller, men det er vel ingen tvil om at det siste ville betydd mer for skolesvømming og svømmeferdighet. 

Dessuten ville flere mindre svømmehaller gjort tilgjengeligheten for allmennheten større, fordi skolesvømmingen dermed kunne vært avholdt der, og pensjonister og andre svømmeglade innbyggere ville opplevd bedre tilgjengelighet i badeanleggene.

Dette siste er et viktig element i kommunens satsing på folkehelse.

Hva angår svømmeopplæring, har Asker kommune gjennom lengre tid tilbudt gratis adgang til svømmehallene for 2.-klassinger i følge med en foresatt, i den tanke at dette vil være et godt supplement til ordinær svømmeundervisning i skolen.

Nylig behandlet kommunestyret i Asker et innbyggerforslag fra frustrerte askerbøringer som ønsket at ordningen midlertidig skulle utvides til også å gjelde 3.-klassinger, fordi disse ikke fikk tilbudet i pandemitiden da svømmehallene var stengt.

Det er ingen tvil om at svømmeferdighet er viktig i en kommune som Asker, med lang kystlinje, mange strender og ikke minst aktiv båtbruk. Derfor hadde kommunestyret forståelse for frustrasjonen, og forslaget ble imøtekommet.

I forbindelse med pandemien har det blitt viktig å finne en hensiktsmessig måte å gi elevene mulighet for å oppnå svømmekompetanse. Gratis adgang i basseng sammen med en foresatt vil gi mengdetrening, som sammen med noe ekstra undervisning for å ta igjen det tapte, forhåpentligvis vil gi god nok svømmedyktighet.

Arbeiderpartiet har stilt oss bak dette, fordi ekstraordinære tider krever ekstraordinære tiltak.

Vi ønsker imidlertid å poengtere at det er kommunens ansvar, som skoleeier, å sørge for at svømmekompetansen hos Asker-barna er til stede. At pandemien har gitt begrensninger som ga stengte svømmehaller, fratar ikke kommunen dette ansvaret.

Derfor mener vi at det er mer hensiktsmessig å benytte midler på å øke svømmeundervisningen i skoletiden, fremfor å gi gratis adgang til svømmehallene.

Dette underbygges av kommunedirektøren, som tidligere har ønsket å forlate ordningen, da den ikke har vist å gi ønsket virkning.

En god svømmeundervisning, med kompetente instruktører, er viktig for å nå kompetansemål i svømming. Det er dessuten ikke alle barn som har foresatte som kan eller vil være med som ressursperson i svømmehallen.

Også derfor er et enhetlig tilbud til alle barn i skolen viktig.

Vi understreker at vi ikke har noe imot at foreldre og barn har noen hyggelige timer sammen i bassenget. Kanskje er noen foreldre gode svømmere og gode pedagoger, men det kan jo være at det blir mer lek og moro enn faktisk svømmetrening.

Derfor kan og må gratis adgang i svømmehallene alltid kun være et supplement til svømmeundervisning i skoletiden. Slik at alle barn når sitt fulle potensial på svømmefronten, og slik at vi unngår drukningsulykker.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.