Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Bra med åpenhet

Erik Hagen svarer på rådmann Lars Bjerkes redegjørelse om Askers investeringer.

FOTO: PRIVAT

Asker-rådmann Lars Bjerke svarer 22. oktober på et innlegg fra undertegnede angående etikken i kommunens energifond. 

Rådmannen peker på at gamle Asker kommune har hatt etiske retningslinjer for investeringene av sin mer enn 1 milliard kroner store energifond, og at man ikke bør være bekymret for at kraftkronene plasseres utenfor etisk kontroll i selskaper i utlandet.

Rådmannen avslører en svært god nyhet. Det er positivt at kommunen i fremtiden jevnlig vil offentliggjøre investeringene i Energifondet. Få investorer av denne typen gjør dette. En slik praksis vil kunne være til etterfølgelse for eksempel av Asker Kommunale Pensjonskasse, som ikke tilbyr denne åpenheten. Å vite nøyaktig hvilke internasjonale selskaper man faktisk har investert i, betyr at man seriøst kan ettergå retningslinjer og rutiner i etterkant.

Men alt er ikke like presist i rådmann Bjerkes resonnement. Rådmannen hevder på ny at Asker kommune følger – eller skal følge – Statens Pensjonsfond Utlands (Oljefondet) etiske retningslinjer. Rådmannens innlegg beviser nettopp poenget som jeg opprinnelig fremsatte. Det er ikke tilfellet at disse retningslinjene eller praksisen i dag følges av energifondet. Argumentasjonsrekken hans trekker i all hovedsak frem eksklusjonslisten til Oljefondet som er en stadig mindre relevant del av Oljefondets totale etikkregime. Eksklusjonslisten er et knippe selskaper som er kastet ut fra fondet i all offentlighet, fordi de har vært utenfor enhver tvil uetiske. Men de viktigste verktøyene som Oljefondet bruker i etikkarbeidet er fremdeles umulig for Askers fondsleverandører å kjenne til. Det er altså ikke mulig for kommunes private fondsforvaltere å vite hvordan Oljefondet unngår risikobransjer som palmeoljeindustrien eller driver aktivt eierskap overfor kontroversielle selskaper de først har investert i.

Kommunen bør slutte å påstå at fondet følger Oljefondets etikkregime, all den tid dette ikke kan etterleves av de samme forvalterne. Samtidig bør det nye kommunestyret må sørge for mer ambisiøse og presise forventninger om investeringsetikk overfor forvalterne.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.