Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Borgerlig garanti for E18

– Vi vil utfordre førstekandidatene til Ap, SV, Sp, MDG og Rødt til å komme med en avklaring før valget, skriver førstekandidatene Hans Andreas Limi (Frp, til venstre) og Jan Tore Sanner (H) sammen med førstekandidatene for Venstre og KrF i Akershus.

– Vi vil utfordre førstekandidatene til Ap, SV, Sp, MDG og Rødt til å komme med en avklaring før valget, skriver førstekandidatene Hans Andreas Limi (Frp, til venstre) og Jan Tore Sanner (H) sammen med førstekandidatene for Venstre og KrF i Akershus.

Foto: JOAKIM S. ENGER

De fire borgerlige partiene er garantister for ny E18.

Dette er et viktig prosjekt for alle oss som er opptatt av at Oslo og Akershus skal ha ren luft, trygge skoleveier og et miljøvennlig og godt kollektiv- og veisystem. 

3. november 2020 ble spaden satt i jorda for ny E18, nå må vi unngå nye omkamper.

Hverdagen til altfor mange i Asker og Bærum er preget av høy luft- og støyforurensning med kø, kork og kaos. 

Ny E18 handler om mer enn bare vei. Det handler om byutvikling i Asker og Bærum. Det handler om sikkerhet, fremkommelighet, og ikke minst klima og nærmiljø. 

Ved å legge veien i tunnel fjerner vi samtidig støy og stor trafikkbelastning fra boligområder.

En stor del av prosjektet handler om bedre fremkommelighet for kollektivtransporten. Fra et miljø- og pendlerperspektiv er dette utelukkende positivt. Ingen er motstandere av buss, men enkelte partier synes ikke å være opptatt av at bussen skal komme frem. 

Ved å legge lokk over dagens E18 på viktige strekninger åpnes store områder hvor det kan bygges boliger, parker, gangstier og sykkelvei.

De fire borgerlige partiene har i lang tid stått sammen om ny E18. Hva som skjer med prosjektet dersom venstresiden vinner valget, er høyst usikkert.

MDG er kategorisk mot E18. Det samme gjelder Rødt og SV, partier som Støre vil være avhengig av ved et eventuelt regjeringsskifte. Senest for noen dager siden sa Senterpartiets Sandra Borch rett ut at partiet er mot utbygging av E18 vestover.

Hvorfor skal ikke innbyggerne i Asker og Bærum få den samme muligheten?

Å kalle seg et miljøparti og være mot ny E18 viser at symbolikken er viktigere enn å bidra til utslippskutt og miljøvennlig utvikling. 

Flere av partiene som er innbitte motstandere av å legge E18 delvis i tunnel, har støttet lignende prosjekter i Oslo. Det har ført til at man har fått åpnet områder som Nydalen, Sørenga, Bjørvika og Strømsveien, og vi har til gode å møte noen som savner tiden da motorveien gikk forbi rådhuset. 

Hvorfor skal ikke innbyggerne i Asker og Bærum få den samme muligheten?

Fire av fem partier på venstresiden ønsker altså å skrote prosjektet helt. Velgerne i Akershus valgkrets og spesielt innbyggerne i Asker og Bærum har krav på å vite hva som vil skje med ny E18 skulle det bli regjeringsskifte.

Vår posisjon er klar. En stemme på Høyre, Venstre, Frp og KrF er en stemme på ny E18. Med et borgerlig flertall vil prosjektet gjennomføres som planlagt.

Hva så med den andre siden? Vi vil utfordre førstekandidatene til Arbeiderpartiet, SV, Senterpartiet, MDG og Rødt i Akershus til å komme med en avklaring før valget om hva et eventuelt regjeringsskifte vi bety for E18. 

Kan Arbeiderpartiet garantere at de ikke vil gi etter for krav fra de fire andre partiene?

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.