Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Bør satse mer på forebygging

Ann-Gørild Kjeldsen vil satse på forebygging og etterlyser virkemidler som virker for unge lovbrytere.

Politiet er oppgitt over mangelen på virkemidler for å stanse unge lovbrytere. – Vi vil egentlig overhodet ikke sette barn i fengsel. Men vi ønsker virkemidler som fungerer overfor unge gjengangere, sier Ann-Gørild Kjeldsen, leder for forebyggende avdeling i enhet vest i Oslo politidistrikt. Under et møte med komité for oppvekst i Asker etterlyste Kjeldsen tiltak som fungerer for kriminelle under 18 år.

Som eksempel bruker Kjeldsen en 16 år gammel gutt fra Asker. 

For denne gutten finnes det 162 logger hos politiet. 70 av disse handler om at han er savnet fra barnevernsinstitusjon. Han er siktet eller mistenkt i 33 ulike saker, og pådrar seg nye saker når han rømmer. Det er fortvilet for dem som rammes, og fortvilet for ham selv. Hvordan kan samfunnet gang etter gang sette ham i en situasjon hvor det bare går nedover? spør hun.

Ann-Gørild Kjeldsen reiser en viktig debatt. Den angår på ingen måte bare politiet, som anslår at de har brukt årsverk bare på å lete etter 16-åringen fra Asker. 

Også kommunene må ta sin del av ansvaret for forebygging. Barnevernssjef Anne-Karin Andvik bekrefter overfor Budstikka at Asker kommune de siste årene ikke har benyttet ene-tilbud til barn; altså et opplegg der ett barn bor i en bolig under tilsyn av flere voksne ansatte.

Fengsel er sjelden en egnet reaksjon for en 16-åring.

Advokat Cecilie Nakstad har god erfaring med slike tilbud. 

– Det er helt klart mindre rømningsfare når ungdommene er alene, og kun sammen med voksne. Da finner de ikke på ting sammen med andre beboere. De slipper å "tøffe seg", mener den kjente advokaten.

Vi tror Nakstad er inne på noe helt vesentlig. Fengsel er sjelden en egnet reaksjon for en 16-åring, heller ikke tvangsplassering i andre institusjoner der flere ungdommer bor sammen. Erfaringen viser at dette ofte er ensbetydende med høy fare for rømning og nye lovbrudd. En ond sirkel for ungdommen selv og alle som rammes av lovbruddene. Ene-tilbud vil i en helt annen grad kunne stimulere de evner og interesser alle barn og unge i utgangspunktet er utstyrt med.

Større bruk av ene-tilbud må ikke bli et spørsmål om økonomi, eller om hvem som skal ta regningen. All erfaring viser at forebygging som regel er både bedre og billigere enn reparasjon. Det betyr at både staten og kommunene bør ha interesse av å bidra med ressurser til slike tilbud. Vi vil derfor oppfordre kommuner og politi til å snakke sammen og bli enige om finansieringen av noen pilotprosjekter. Det vil koste, ikke minst i starten, men vi er overbevist om at dette på sikt vil være en god investering.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.