Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Bør lærere gå foran i køen?

– Svært skuffende at en skoleleder ikke ønsker å følge FHIs vitenskapsbaserte strategi, skriver innsenderen.

– Svært skuffende at en skoleleder ikke ønsker å følge FHIs vitenskapsbaserte strategi, skriver innsenderen.

Foto: TRINE JØDAL

Mange grupper er ute og vil prioriteres i vaksinekøen. Sist ut er leder av Skolelederforbundet i Bærum, Kathrine Selvikvåg Malme

Jeg har i utgangspunktet stor forståelse for utålmodighet omkring vaksinering. Det er likevel stor knapphet på vaksiner, og det er naturligvis ikke plass til alle foran i køen.

I Norge er det Folkehelseinstituttet (FHI) som har ansvaret for prioritering. Bent Høie har uttalt en rekke ganger at han ikke vil overprøve FHIs avgjørelser som er vitenskapelig og smittefaglig basert. Dette synes jeg virker som en klok holdning og har bidratt til å holde de pressgrupper som skriker høyest, på avstand.

Når Selvikvåg Malme forlanger vaksinering av lærere nå, i en tid hvor eldre rundt 75 år er foran i køen, har hun da tatt inn over seg hvor mange unødvendige dødsfall dette vil medføre? 

Vi vet etter hvert mye om covid-19, og selv om også yngre kan få behov for sykehusinnleggelse, er dødeligheten størst i eldre alder. Nesten alle land i verden har valgt samme strategi som Norge og ikke en strategi basert på yrkesgruppers velferd.

Dersom enkelte yrkesgrupper skulle vært prioritert, er det mye som tyder på fra statistikk fra blant annet England at ikke lærere, men buss-sjåfører burde vært prioritert – men ikke foran de over 60 år. Bussførere kan møte mange hundre personer per dag i et trangt rom med små muligheter for smittevern.

I Norge har vi hatt få dødsfall (per i dag 650). Grunnen til dette er at vi har bekjempet pandemien ut fra kunnskapsbaserte og vitenskapelige kriterier.

Det er svært skuffende at en skoleleder, som selv har ansvar for kunnskapsformidling, ikke ønsker å følge FHIs vitenskapsbaserte vaksinestrategi. Det gjør meg dypt bekymret for at barna ikke får god kunnskap på skolen i dag.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.