Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Boligprisene i Asker og Bærum må ned

– Dette er et voksende samfunnsproblem, skriver Rødts førstekandidat i Akershus ved høstens stortingsvalg, Marie Sneve Martinussen.

– Dette er et voksende samfunnsproblem, skriver Rødts førstekandidat i Akershus ved høstens stortingsvalg, Marie Sneve Martinussen.

Foto: André Løyning

Boligprisene er nå altfor høye. Onsdag ble den såkalte sykepleierindeksen for andre halvår av 2020 offentliggjort, den viser hvor stor andel av boligene som kan kjøpes med utgangspunkt i en vanlig lønn for sykepleier.

Bare 2,3 prosent av boligene som ble omsatt i Asker og Bærum i fjor (Budstikka 20. januar), var til en pris som gjorde det mulig å kjøpe med en gjennomsnittlig av sykepleierlønn på 577.986 kroner.

Svært mange tjener selvfølgelig mindre enn det, ikke bare mange sykepleiere, men helsefagarbeidere, transportarbeidere, ansatte i butikk og på serveringssteder for å nevne noen eksempler. 

For dem er neppe noen boliger i pressområdene mulig å kjøpe med den lønna de har.

Indeksen er jo i tillegg misvisende. I store deler av Asker og Bærum er det enda verre. Det er mye dyrere i Østre Bærum enn i Vestre Bærum, og det er også enorme forskjeller i Asker.

Uansett er dette et voksende samfunnsproblem. Ikke bare fordi alle skal ha et sted å bo, men også fordi det skaper segregerte samfunn der svært mange må bo langt fra der de jobber. Og store forskjeller mellom de ulike delene av Asker og Bærum. 

Det høye prisnivået er opplagt medvirkende til at det er stor gjennomtrekk av ansatte innenfor et område som pleie og omsorg i kommuner som Asker og Bærum. Mange nyansatte har rett og slett ikke råd til å bo i nærheten av der mange av jobbene er.

Stor avstand mellom jobb og bolig fører også til mer bilkjøring og press på kollektivtrafikken.

Omfanget av tilgjengelige boliger til en overkommelig pris vil ikke bli nevneverdig mindre av at det bygges mer. Et minimumskrav må være at en betydelig andel av det som bygges i områder som Asker, Bærum og Oslo, og også i Oslos forstadskommuner øst for Oslo, må være boliger til en regulert pris godt under markedsnivå.

Slike boliger må bygges slik at man skaper inkluderende bomiljøer med plass til all slags folk med all slags inntekter overalt.

For Rødt vil det være en svært viktig oppgave å bidra til lovendringer som gjør det til en selvfølge at når det skal bygges ut, skal en stor andel bygges og forvaltes til en permanent lav pris. De må være fullt mulig å betale, både for sykepleiere og de mange som tjener enda mindre.

Forhåpentligvis skal det være mulig å få til slike endringer etter stortingsvalget til høsten både når det gjelder krav til utbygging og bedre finansieringsordninger av slike lavprisede boliger.

Finansiering kan skje både ved hjelp av Husbanken og ved at det i mange områder må stilles krav til utbyggingen slik at deler av den enorme profitten som nå tilfaller tomteeiere og utbyggere, bidrar til boliger til en overkommelig pris.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.