Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Boligbyggingen må begrenses

Nesten all boligbygging i Bærum bør skje på Fornebu og Sandvika de neste tiårene.

Det er bra for klimaet at vi begrenser utbyggingen til byområdene på Fornebu-Lysaker og i Sandvika, skriver Hans Rugset i Bærum MDG.

Foto: PRIVAT

MDG tar ansvar og vil utsette eller avlyse det meste av den planlagte boligbyggingen utenfor bysentrene i Bærum. Vi foreslår å la minst 90 prosent av boligbyggingen de neste 20 årene skje i områdene Fornebu-Lysaker og Sandvika.

I de siste årene har det blitt lagt opp til å sette i gang med så mange boligprosjekter fremover at det er i ferd med å kvele kommuneøkonomien. Tusenvis av nye boliger spredt omkring i kommunen fører til behov for nye skoler, idrettshaller og annen infrastruktur. Skyhøy gjeldsgrad og tømming av kommunens frie fond er det siste vi trenger når kommunen nå må gå inn i en stor innsparingsfase, blant annet på grunn av en aldrende befolkning med økt pleiebehov. På toppen av det hele kommer pandemien som vi fortsatt ikke ser de fulle konsekvensene av.

I kommunens langsiktige planer kommer det frem at utbyggingen tar høyde for en befolkningsøkning på 30 prosent de neste 20 årene. Dette er en økning uten sidestykke som ikke er bærekraftig på noen måte.

Det er ikke bare økonomien som vil lide av en slik storstilt boligbygging. Natur og matjord bygges ned bit for bit, og villaområdene blir fortettet og erstattet av leiligheter.

Det er også bra for klimaet at vi begrenser utbyggingen til byområdene på Fornebu-Lysaker og i Sandvika. Der har vi allerede vedtatt å bygge nye byer med opp mot 30.000 nye innbyggere. På slike steder kan vi lettere legge til rette for kortreiste samfunn med redusert behov for å bruke egen bil. Å lage bilbaserte «satellitter» utenfor byområdene må det bli slutt på.

Vi er glade for at Høyre nå også ser at boligbyggingen må begrenses. Vi samarbeider gjerne med Høyre om hvordan en slik begrensning skal innrettes. Nå skal en rekke saker om utbygging utenfor knutepunktene behandles politisk, og da bør vi diskutere å revurdere eller utsette noen av disse prosjektene i påvente av ny behandling av den langsiktige investeringsplanen og den nye arealstrategien.

Det er ikke bare utbyggere og grunneiere som trenger forutsigbarhet. Våre pleietrengende og skolebarna våre trenger også stabile rammevilkår og trygghet for at de får de tjenestene de trenger. Dessuten trenger naturens små og store skapninger som er i ferd med å bli borte fra «byggebeltet» i Bærum en mer varig beskyttelse enn det dagens utbyggingspolitikk fører til.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.