Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Boligbygging for alle

Mari Bjørgo Hanssen ville slite med å kjøpe en leilighet i Asker eller Bærum på sin sykepleierlønn, skrev Budstikka i juni. Dette vil Pensjonistpartiet endre på, skriver artikkelforfatterne.

Foto: EVA GROVEN

På lederplass i Budstikka 25.  juni 2019 under «Krever en ny politisk vilje», kommer det fram at Asker og Bærum er de to kommunene hvor det er vanskeligst for en sykepleier med en årslønn på kr 550000 å få kjøpt bolig.

Budstikka tar her opp et betimelig spørsmål som ikke må «sopes under teppet.»

Tenk at bare 2,3 prosent av de boligene som er omsatt i distriktet har vært innen økonomisk rekkevidde for yrkesgruppen sykepleiere. Personer med normallønn som er nøkkelpersoner for en velferdskommune har rett og slett ikke råd til å etablere seg i kommunen Asker.

Det er en skremmende utvikling; her kreves i sannhet en ny politisk vilje. Nå må kommunen ta styring for å få bygge boliger til overkommelige priser. Dette er nødvendig for å opprettholde en god helse- og omsorgspolitikk; noe som er en av Pensjonistpartiets sterkest prioriterte politiske oppgaver de kommende årene. Vi trenger nok helsepersonell til å ivareta de tjenester som mange eldre har behov for.

Asker kommune har boligpolitisk strategi på sin agenda fra 2015, noe som er vel og bra. De erkjenner at Asker befinner seg i et høykostområde, og at en må sikre boliger også for økonomisk svakere stilte innbyggere og at det må skje gjennom ulike boligsammensetninger.

Men et gammelt ordtak sier at «Mens gresset gror, dør kua.» Det går så altfor sakte med gjennomføringen.

Kommunen har altså bra med planer, og konseptet retter seg mot markedet og forutsetter at utbyggerne skal stå for boligutviklingen. Men det er her Pensjonistpartiet og Høyre har ulikt syn. Markedskreftene er vel og bra nok i mange henseende. Vi trenger markedskrefter ikke minst på innovasjon innen næringslivet. Men på dette, som på så mange andre områder, vil Pensjonistpartiet ha en reell, sunn og praktisk politikk som ikke er avhengig av ideologiske prinsipper.

Kommunen har egne tomteressurser og har muligheten til å tilrettelegge for rimelige boliger. Gjør det. Og gjør det nå.

Her mener vi Sandnes- modellen, som fungerer bra i andre kommuner, kunne blitt brukt i Asker. Prosessen med å framskaffe byggeklare boligtomter har vekket oppsikt og gitt inspirasjon til andre kommuner i landet. Den har vist seg å være effektiv, rasjonell og kostnadsbesparende – ikke minst for sluttkunden.

Pensjonistpartiet bryr seg også for unge som vil etablere seg i kommunen.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.