Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Bolig til flere i Bærum

Borettslag er ideelle for førstegangskjøpere, skriver Kathrine Zeiner-Gundersen. Her fra Hoslemarka borettslag, som teller 224 leiligheter.

Foto: KARL BRAANAAS

Unge mennesker som kommer seg tidlig inn på boligmarkedet får et formuesforsprang. For dem som ikke får hjelp av familien eller kommunen, kan veien inn bli veldig vanskelig.

Bærums boligpolitikk har hjulpet mange unge og lavtlønnede inn på boligmarkedet. Men nåløyet er smalt. Hvordan kan vi skape enda bedre muligheter?

I 2017 ble følgende vedtatt av Bærum kommunestyre, etter forslag fra Høyre: I prosjekter over 25 leiligheter skal 20 prosent ha redusert pris. Kjøperne kan begrenses til dem under 35 år, samt gis begrenset utleierett. Tilbakekjøpsrett for kommunen sikrer prisfordelen ved neste salg. Det tilbys «leie til eie»-ordninger.

I strengt behovsprøvde tilfeller yter kommunen/Husbanken etableringslån med inntil 100 prosent finansiering til p.t. 1,6 prosent.

Alle som kjøper egen bolig må kunne betale renter og avdrag på boliglånet og studielånet, fellesutgifter, vedlikehold, samt vanlige levekostnader.

Bankene låner ut maks 85 prosent av boligens verdi og fem ganger inntekten. Låntagere må finne en annen løsning på toppfinansieringen.

En liten toroms leilighet i Bærum koster ca. 3–4 mill. Kommunen har tilbudt små boliger ned til 2,7 mill. på Vøyenenga.

Et eksempel: Ved kjøp av en bolig til 3 mill. må kjøper ha 15 prosent egenkapital, dvs. kr 450.000. Jeg antar en lønn på kr 400.000 og studielån på kr 500.000. Hun får da maks 1,5 mill. i lån til bolig, men mangler ytterligere 1,5 mill. Hadde hun fått låne hele beløpet på 3 mill. til vanlige bankbetingelser, hadde hun hatt ca. kr 6.500 pr. md. igjen til levekostnader. Det er for lite!.I hht Sifo burde hun hatt ca. kr 9.000 å rutte med. Hun har problemer både med egenkapitalen og finansieringen.

De månedlige utgiftene er avgjørende. Dersom hun får kjøpt en bolig til 3 mill. og kommunen hjelper henne med toppfinansieringen, kan det bli mye bedre. Et banklån på 1,5 mill. med 30 års nedbetalingstid og en gunstig rente samt toppfinansiering på 1,5 mill. i kommunen/Husbanken, gjør at hun vil ha ca. kr 9.500 i levekostnader pr. md.

Brukte boliger har vanligvis betydelig lavere pris enn nye boliger. Vi kan hjelpe flere ved å vektlegge gunstig finansiering også for kjøp av brukt bolig.

Borettslag er ideelle for førstegangskjøpere. De har fri prisdannelse, men forkjøpsrett til medlemmer. Eier kan leie ut i maks 3 år. Det er ikke dokumentavgift på 2,5 prosent ved kjøpet. Dette reduserer prisen noe. Verdiøkningen er den samme og kjøpet er like trygt, som for selveierboliger.

Et borettslag kan ha fellesgjeld på inntil 70 prosent av verdien av boligene. Det betyr at kjøperen kun må finansiere 30 prosent av kjøpet selv.

Obos har i dag svært god finansiering av fellesgjelden i sine prosjekter, samt gunstige boliglån til unge. De tilbyr lang nedbetalingstid og lav rente. Det reduserer de månedlige kostnadene betraktelig.

Dersom Obos finansierer opptil 85 prosent av lånet, og kommunen de resterende (min) 15 prosent, øker muligheten til å hjelpe tre-fire ganger så mange innenfor rammen for etableringslån. Et samarbeid mellom kommunen og Obos vil bidra til at flere kommer tidligere inn på boligmarkedet.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.