Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Bolig og hybler i Asker

BOLIG: – Hvordan skal folk vite at de gjør noe ulovlig i Asker? spør innsenderen etter et vedtak i Asker bygningsråd som blant annet påvirker reglene for hybler. Her fra Vollen.

Kjære rådmann, jeg har noen spørsmål til deg, i forbindelse med at bygningsrådet forrige uke vedtok ny kommuneplan i Asker.

Jeg lurer på hvordan du har planlagt å håndtere den nye definisjonen av «selvstendig boenhet»?

Les også: Asker dysser ned byggeendring

Les også: Må ha 1,6 mål for å bygge tomannsbolig

Les også: Avvikende byggeregler i Asker

Dette er et tørt begrep som kanskje ikke sier lesere så mye. En boenhet er en sammenstilling av de rommene du må ha for å kunne leve: stue/soverom/kjøkken og bad.

Loven sier at disse rommene skal ha visse kvaliteter: nok takhøyde, vindu, boenheten må ha parkeringsplass, hage og så videre. Har man to boenheter ved siden av hverandre, en tomannsbolig for eksempel, må man i tillegg sikre mot brann og lyd imellom.

Kommunal- og moderniseringsminister Sanner & co. bestemte i 2016 noen unntak slik at man i boligen sin skal kunne få lov til å leie ut en hybel, helt lovlig, uten plutselig å få to «boenheter», med alle kravene som følger.

Dette var et grep for raskere og billigere å få flere boliger i pressområder. Kriteriet for å bruke disse er at det må være åpning mellom hybel og resten av huset, for eksempel en trapp eller dør.

Forrige uke ble det vedtatt at dette ikke gjelder i Asker.

Problematisk, fordi man har scenarioer hvor alle disse rommene er i hver etasje, brukbart for lovlig opphold, uten at tanken har vært å leie ut. Når man får behov for å bygge om og befinner seg i en søknadssituasjon:

Vil du da betrakte dette som en enebolig, enebolig med ulovlig hybel eller ulovlig tomannsbolig?

Eller, hva om man skal innrede kjelleren med en kjellerstue ved siden av vaskerommet og etter hvert setter inn et kjøkken? Man kan ha så mange kjøkkener man vil, og det er ikke søknadspliktig å sette dem inn.

Hvordan skal folk vite at de da gjør noe ulovlig i Asker?

Hvordan skal du finne ut av hvem som har kjøkken i kjelleren? Skal du opprette et «kjøkkenpoliti» som gjennomfører kontroller i småhusområdene?

Hvordan skal kommunen holde styr på om et kjøkken ble satt inn før eller etter ny plan: lage et «kjøkkenarkiv»? Utslagsvasker gjør ikke et helt kjøkken, et bord inntil veggen ved siden av er ikke ulovlig: Blir det samlet sett et kjøkken?

Er tekjøkken greit? Hybelkjøkken med eller uten kokeplate? Mikrobølgeovn? Ølskap?

Eller, tenk på salg. Du kan ikke selge med ulovlig innredet kjeller, som kanskje var lovlig før. Da må du søke før du selger. Kanskje du ikke klarer å få til takhøyde nok, eller har stor nok tomt til en parkeringsplass og mer hage, hva gjør du da?

Du får solgt, men ikke med innredet kjeller. Tap minst 500.000 kroner på kjøpssummen.

Kjære rådmann: Syns du dette er rimelig, når slike situasjoner ikke er ulovlige i nabokommunene?

Er dere da klar over hvor mange ekstra krav, kostnader og ressurser denne definisjonen fører med seg? Lydisolasjon, brannsikring, vinduer og lysgraver som gir dagslys, utsyn, rømningsvei, tilgjengelighetskrav, parkeringsplass, 50 kvadratmeter hage … og du må søke!

Og er denne nye enheten større enn 80 kvadratmeter inklusiv utebod får du ikke lov. Heldigvis får vi bare halvt gebyr på avslag ….

Skal vi få samme situasjonen i alle småhusområdene i kommunen, som nå pågår med ulovlighetsoppfølging på Brønnøya?

Hva skal dere gjøre med boligstatistikken og knutepunktsfortettingen? Om det nå blir registrert «selvstendige» boenheter i halvparten av småhusene, så er kvoten for boligbygging brukt opp mange år fremover i hele kommunen.

Skal dere eller Fylkesmannen da innføre byggestopp?

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

For å summere opp og sette det på spissen: Synes du virkelig kjøkkenpoliti er en riktig disponering av kommunens ressurser?

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.