Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Bolig- og arealpolitikk for alle

Når de store boligprosjektene er ferdige, som her i Sandvika, vil langt flere bo i leiligheter enn før, påpeker artikkelforfatterne.

ILLUSTRASJON: HALVORSEN ARKITEKTER

I Bærum er det i dag ca. 16.000 eneboliger hvorav de fleste ble bygget før 1990 og før teknisk forskrift i 1997 som satte krav til livsløpsstandard, som i hovedsak betyr kjøkken, bad/WC og soverom på hovedplan og lett tilgjengelig bl.a. med rullestol. Færre enn 2/3 av boligene i Bærum oppfyller denne standard for bolig, og i hovedsak gjelder dette tilgjengelighet, og i mange tilfeller brannsikkerhet.

De fleste nye boliger i Bærum er i blokk og de oppfyller disse kravene, og det er lettere å bygge blokk enn enebolig. Det planlegges få nye rekkehus og tomannsboliger, og nesten ingen nye eneboliger. Andelen som bor i eneboliger går ned, og hvis «makta får rå» så vil den gå ytterligere ned i årene fremover. For nesten 30 år siden bodde nesten 85 prosent i eneboliger, rekkehus og tomannsboliger. I dag er denne andelen nede i ca. 65 prosent, og den vil gå ytterligere ned i årene fremover. Når de store pågående prosjektene er bygget ut, så vil den være nede i nesten 50 prosent.

Årsaken til denne utvikling er naturligvis at «jord er dyrt» i Bærum. De fleste eksisterende boliger har en arealutnyttelse på 20 prosent for eneboliger. Frp ønsker å øke denne til 25 prosent slik at boliger kan tilpasses livsløpsstandard, og slik at folk kan bo og leve lengre i egne boliger eller at boliger kan gjøres om til generasjonsboliger. I begge tilfeller gjør det at folk kan bo lengre hjemme, gir høyere livskvalitet, og at det offentlige sparer en masse penger.

Vi i Frp ønsker en forenkling av saksbehandling ved nybygg (inntil fire boliger) og for ombygging av egen bolig. Vi ønsker også at det mulighet for å bygge eneboliger med mindre areal, som kan være et fint alternativ til blokkleilighet for unge familier.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.