Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Bo hjemme lengst mulig?

Per Nygaard-Østby (80) fra Eiksmarka representerer Senior Norge Asker og Bærum lokallag.

Per Nygaard-Østby (80) fra Eiksmarka representerer Senior Norge Asker og Bærum lokallag. 

FOTO: PRIVAT

Er det så bra som det påstås, eller er det en ensidig strategi?

Hjemme, hvor er det? De fleste av oss har flyttet flere ganger gjennom livet og skapt nye hjem som vi har trivdes like godt i, som de vi har flyttet fra.

Er det livets lykke å bo ensom eller som et ensomt ektepar/samboerpar i en leilighet eller et hus som man har bodd i lenge og få besøk av en hjemmesykepleier én eller flere ganger om dagen, men ellers ikke får så mange besøk at det gir livsglede og sosial kontakt? 

Det kan neppe sies å være sunt. Å bli boende alene bare fordi man har bodd der lenge og er bofast betyr ikke at det gir trivsel. 

Det er derfor ikke sikkert at det er til de eldres beste at offentlige etater satser så bastant på at alle skal bo hjemme lengst mulig. 

For mange vil «nye boformer for eldre», for eksempel et bofellesskap og mulighet for å skape seg et nytt hjem der, være langt å foretrekke fremfor en alenetilværelse i et hjem som kanskje ikke engang passer til livsformen man har i sitt aldrende liv.

Med økt hjelpebehov vil tilgang på god service og mulighet for fellesskap bli viktigere for oss. Når vår utendørs radius skrumper inn, har vi likevel behov for stimuli og vil fortsatt ønske å møte andre mennesker.

Så dersom boligene har universell utforming, har et variert og godt tilbud av service, er tilrettelagt for sosial kontakt og stimuli, da vil behovet for heldøgnstilbud for mange av oss kunne utsettes.

Å flytte eldre til nye boformer i et bofellesskap vil også spare kommunen for store transportkostnader ved at hjemmesykepleierne slipper å reise rundt til alle eneboende pleietrengende. 

Det er ikke lite arbeidstid som går tapt på disse transportetappene. Det burde ikke være nødvendig å nevne kapital- og driftskostnadene for bilparken som trengs for å opprettholde dagens system.

Hva de hjemmeboende synes om dagens tilbud bør kartlegges så man ikke baserer tilbudet kun på byråkratenes antagelser. De har neppe vært på hjemmebesøk hos en aleneboende eller isolerte par før de har fremmet sine forslag til løsninger.

Det sies så mye fint om at eldre skal høres og respekteres. Her er en gyllen anledning!

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.