Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Bli med på digital dugnad for havene

Valgerd Svarstad Haugland.

Valgerd Svarstad Haugland.

FOTO: PRIVAT

Søndag 18. oktober er dato for årets TV-aksjon som er tildelt WWF, Verdens naturfond. WWF ønsker å bekjempe plast i verdenshavene. Plastsøppel i havet truer både dyrelivet og oss mennesker. Midlene fra årets TV-aksjon går til tiltak i Sørøst-Asia der problemene er størst.

Avfallet på våre egne strender stammer i hovedsak fra Norge. Men mye søppel fraktes også hit av havstrømmer, særlig fra Nordsjøen og Østersjøen.

Akerøya-prosjektet til Oslofjordens friluftsråd har analysert strandsøppel i en årrekke. Her fant de 6.488 biter av avfall i 2019. Gjengangere er Q-tips, tauverk og liner, haglpatroner, fiskeutstyr og mat- og drikke-emballasje. I Oslofjorden finner vi mye smått, mens det er mange større gjenstander langs andre deler av kysten.

Hvert år tråler frivillige norske strender for å fjerne plast og søppel under strandryddeuka. Tallene fra Akerøya tyder på at innsatsen virker; de siste årene har de funnet mindre avfall enn før. Målet må være å gjøre ryddeaksjonene overflødige, fordi vi klarer å redusere bruken av plast og hindre plast i å komme på avveie.

TV-aksjonen har blitt en god tradisjon som gir livsviktig hjelp til gode formål. Den skaper engasjement, og den norske befolkningen deltar med glede. Ved å rette søkelyset mot dette store og omfattende problemet, bidrar TV-aksjonen til at vi også får kunnskap om marin forsøpling. 

Vil du bidra til et renere hav, kan du gi penger via digitale bøsser på nett. Innbyggerne i Oslo og Viken kan registrere seg på blimed.no. Du kan også gi på en annens digitale bøsse ved å søke opp på spleis.no. Slik kan du gi ditt bidrag til et renere hav.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.