Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Bli med i et ungdomsparti

– Veien til gjennomslag i ungdomspartier er kortere enn man tror, skriver Mathias Weseth (23), som er kommunestyrerepresentant for Bærum Høyre. Her på befaring med planutvalget i Skytterdalen i Sandvika.

– Veien til gjennomslag i ungdomspartier er kortere enn man tror, skriver Mathias Weseth (23), som er kommunestyrerepresentant for Bærum Høyre. Her på befaring med planutvalget i Skytterdalen i Sandvika.

Foto: KARL BRAANAAS

Selv om det føles lenge til, står et nytt stortingsvalg for døren. En av de beste mulighetene man har for å påvirke samfunnet som ung person, er gjennom medlemskap i et ungdomsparti.

Min generasjon med unge er uten tvil blant de mest engasjerte. Vi har en genuin interesse for hva som skjer i samfunnet, og er ikke redde for å si ifra om alt fra psykisk helse til klima. 

På tross av et stort engasjement, har det blitt færre medlemmer i de norske ungdomspartiene de siste årene.

En av grunnene til at færre melder seg inn, kan være at det føles nytteløst. «Vil jeg virkelig kunne gjøre en forskjell som medlem av et parti? Vil noen gidde å høre på hva jeg mener?». Svaret på begge spørsmålene er uten tvil «ja».

Jeg vil trekke frem et eget eksempel på at engasjement i et ungdomsparti kan lønne seg. Da jeg gikk i andre klasse på Nadderud videregående, var jeg veldig opptatt av at flere ungdommer i Bærum skulle få seg sommerjobb. I to år brukte jeg mye tid på å jobbe for flere sommerjobber, blant annet gjennom elevrådet.

Det var først da jeg selv satt i programkomiteen til Bærum Høyre, som Unge Høyres representant, at ting begynte å skje. Der fikk jeg gjennomslag for at Bærum kommune skulle starte et prøveprosjekt med sommerjobber for unge. I 2019 ble dette vedtatt i kommunestyret, og allerede sommeren 2020 kunne kommunen skilte med at prosjektet var satt i gang.

Eksempelet mitt viser at veien til gjennomslag i ungdomspartier er kortere enn man tror. Og det finnes flere gode eksempler, både i Unge Høyre og andre ungdomspartier, på at det å engasjere seg faktisk gir utslag på den virkelige verden.

Foruten gjennomslag for de sakene man virkelig brenner for, er det mange andre gode grunner til å bli med i et ungdomsparti. Man møter andre ungdommer med lignende interesser, og man får venner for livet. 

Dessuten får man en helt unik opplæring i organisasjon, samarbeidsevner og retorikk – egenskaper som vil være uvurderlige, enten man ser for seg en karriere i politikken eller i næringslivet. 

Ikke minst er det en viktig del av demokratiet vårt, som er helt avhengig av at de politiske partiene overlever.

Ungdomspolitikken er spennende, det gir muligheter man aldri kunne sett for seg, man får livslange vennskap og man tilegner seg uvurderlige egenskaper. 

Selv kjenner jeg Unge Høyre best, og kan bare snakke for hvordan det er der. Mange kan nok helt sikkert si det samme om andre partier.

I år er det stortingsvalg. Det betyr at politikk kommer til å være på alles lepper og prege medienes søkelys. Har du en mening om hvordan Norge bør styres? Da bør du melde deg inn i et ungdomsparti. Det vil du ikke angre på!

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.