Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Bjørnetjeneste for bunker

Bunkeren er ikke bare de runde gangene som er vist ofte. Her fra en gang med rette vegger, med en hånddrevet ventilator.

Bunkeren er ikke bare de runde gangene som er vist ofte. Her fra en gang med rette vegger, med en hånddrevet ventilator.

Foto: INGAR ARNEBERG

Det var en gang en bjørn som ville jage en flue fra sin herres nese med en stein, men kom i skade for å knuse herrens hode.

Av denne gamle fabelen springer ordet bjørnetjeneste ut. 

Det er en slik bjørnetjeneste flertallet i kommunens planutvalg gjorde på sitt møte 12. august, ved å bestemme at hele bunkeren på Fornebo, vi snakker om betongganger på rundt 80 meter, skal kuttes opp i og løftes ut av byggetomten. 

Den delen av bunkeren som ligger utenfor tomten, skal forsegles og lukkes for alltid. De kaller det å bevare, de fleste vil kaller det å ødelegge. 

Hva skal vi med en haug av betongelementer helt ute av sin sammenheng? Som Budstikkas politiske redaktør så ironisk skriver: «Skal det være en bit bunker før vi stenger?»

Tatt ut av sin kontekst vil all verdi bli borte. Det er nesten utrolig at planutvalgets flertall ikke ser dette. 

Det er nesten utrolig at planutvalgets flertall ikke ser dette.

Det blir fristende å dra den gamle vitsen om han som fikk tyn for å ha sagt at halve kommunestyret var idioter. Han rettet det opp med å si at det han hadde ment var at halve kommunestyret ikke var idioter. 

Men spøk til side, hva skal skje nå?

Det er ikke satt av penger til videre bruk. Hvis vedtaket blir stående, må Obos dele opp bunkeren og ta ut bitene, og kommunen må skaffe en tomt til lagringsplass og sikre stedet. 

Og hva så? Hvor lenge vil det som i så fall er redusert til en haug med betong bli liggende før det blir i veien, blir glemt? 

Eller, nesten enda verre, kommunen bruker penger på å spre disse bitene rundt om i kommunen, på lekeplasser, skoler og i barnehager. Eller setter sammen noen elementer til en replika et annet sted? For det var faktisk slike ideer som ble lansert på møtet.

Obos er altså pålagt å grave forsiktig en cirka 7 meter dyp grøft omkring bunkeren i en lengde av nesten 80 meter, nennsomt skjære opp bunkeren i biter og heise dem ut. 

Hva med å gjøre det litt lettere for dem? Hva med å si: Glem den delen av bunkeren som kommer i veien for dere. Grav heller frem de snaue 15 meterne som ligger under parkeringskjelleren, den delen dere selv har sagt at ikke er så mye i veien. Og de cirka 25 meterne på utsiden, og sikre disse delene av bunkeren utenfra, før dere lukker grøfta. Så bunkeren kan brukes? Med en ekstra nødutgang, strøm og et ventilasjonsanlegg vil den være tilgjengelig for all fremtid.

Dette vil et stykke på vei tilfredsstille det Viken fylkeskommune og Asker og Bærum historielag har ønsket. Helst skulle mye mer av bunkeren bli bevart, men det er et kompromiss jeg tror de fleste kan leve med.

Noe av de runde gangene vil bli bevart, og en stor nok del av helheten spares, til å kunne brukes til historieformidling for fremtidige generasjoner.

Historielaget har bedt Viken fylkeskommune om å gjøre innsigelse mot planutvalgets vedtak. Hvis de gjør det, vil saken måtte tas opp på nytt, og det kan bli mulig å finne en løsning. 

Hvis de ikke gjør det – kommunen har uansett et eget ansvar for saker som dette – bør planutvalget eller formannskapet gjøre om vedtaket, så vi likevel kan få en løsning til å leve med.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.