Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Biblioteket med ni liv

– I år er det 50 år siden Høvik bibliotek flyttet inn i dagens lokaler. En kjærkommen bursdagsgave fra Bærum kommune ville være å gi biblioteket vårt en oppgradering, med påfyll av litteratur på flere språk, skriver Gro Nylander.

– I år er det 50 år siden Høvik bibliotek flyttet inn i dagens lokaler. En kjærkommen bursdagsgave fra Bærum kommune ville være å gi biblioteket vårt en oppgradering, med påfyll av litteratur på flere språk, skriver Gro Nylander.

Foto: Joakim S. Enger

Pappa var ekte Bærums-gutt, men jeg vokste opp i en skogsbygd, med skole tre ganger i uken. Vi unger redigerte selv fritiden. I vår nød ble vi storlesere. To timer i uken var herredsstyresalen folkebibliotek, med noen få bokhyller, Synnøve Solbakken og Dostojevskij. Det var da den startet, min kjærlighet til det lille lokale bibliotek.

I 1973 ble også jeg bæring – på Høvik. Som student med barn satt jeg på biblioteket og leste. Der kunne barna finne både mamma, trøst og bøker.

Etter hvert dukket det opp mørke skyer. Kommunen så seg ikke råd til lokale bibliotek. Høvik var truet. Vi kjempet med års mellomrom, med forfatteren Ebba Haslund i spissen – mot nedleggelse. Og vant – trodde vi.

Så kom den største trusselen: Det store, flotte påkostede, velbemannede biblioteket på Bekkestua, med ambisjon om å bli kåret til Norges beste. Kommunen måtte kutte andre steder.

Viktige kulturpersoner i lokalmiljøet ­– avdelingslederne på de små bibliotekene – forsvant. Lokalene ble slitt. Hyllene på Høvik ble stadig mer glisne. Besøkstallene dabbet av.

Men så, i 2004, oppsto Høvik biblioteks venner. Idealistiske foreldre fra travle barnefamilier har gjort – og gjør – en redningsinnsats sammen med de lokale velene. 

Venneforeningen styrker utvalget med Gi en bok-aksjoner. De arrangerer forfattertreff, foredrag, barneteater – ja til og med Strikk og lyrikk! De samarbeider med bibliotekarene og kommunen, så biblioteket i dag også er Høviks lokale kulturhus og samlingssted.

– Biblioteket er også Høviks lokale kulturhus og samlingssted, skriver innsenderen. Her fra en barneteaterforestilling.

– Biblioteket er også Høviks lokale kulturhus og samlingssted, skriver innsenderen. Her fra en barneteaterforestilling.

Foto: TRINE JØDAL

Etter et halvt århundre som bruker sitter jeg på Høvik bibliotek og skriver. Minnes regnværsdager da biblioteket var redningen, i nyere tid også med barnebarna, femte generasjons bæringer. Pusling, teater, selvvalgte bøker som stolt blir båret hjem.

I dag er det travelt her. De små fra nærbarnehagene har gått hit i sine gule vester og satt seg pent på gulvet til eventyrstund. Grunnskolebarna kommer rett fra skolen for å finne noe kult å lese, kanskje i tegneseriehyllen?

Jeg ser – og hører – ungdomsskoleelevene. De trenger noe til en oppgave. «Kildekritikk», forklarer en jente. Eldre ungdommer er også innom. Leter frem oppslagsverk og bøker. Kombinerer med nettsøk. Fabelaktig med kunnskap i ikke-kommersielle omgivelser. 

Den trengs, denne konkurransen til YouTube og Instagram. Jeg spør om de ofte drar til hovedbiblioteket på Bekkestua.

– Erru gær’n, svarer én. – Det tar jo en evighet, bussen går om Rykkinn eller Lysaker.

I hyggekroken sitter et par pensjonister. Tre menn i dag. Kaffe, aviser, småprat. I dag om Ukraina.

– Her jeg treffer folk, sier én, – kjører ikke bil lenger, men klarer å komme meg hit.

– Beste stund på dagen, sier en annen.

Som medlem av Besteforeldrenes klimaaksjon slår det meg at ingen av de nevnte gruppene har kjørt bil hit. Bærum kommune har som ambisjon å være klimasmart. Offentlige tilbud innen gåavstand bidrar til det.

I år er det 50 år siden Høvik bibliotek flyttet inn i dagens lokaler. Takk til kommunestyret som ser behovet, og ikke minst til Venneforeningen som holder Høvik bibliotek under armene. En kjærkommen bursdagsgave fra Bærum kommune ville være å gi biblioteket vårt en oppgradering, med påfyll av litteratur på flere språk.

Det ville bære bud til oss om at Høvik-folk ­også de neste 50 årene vil kunne glede seg over nye bokskatter, ny kunnskap og sosiale treff i trivelige omgivelser.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.