Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Bibliotekene skal bevares og videreutvikles

Vi har fått gjennomslag for utvidet åpningstid og bevaring av alle de fem folkebibliotekene i Bærum, skriver Venstres Øystein Goksøyr.

Foto: Privat

I sitt leserinnlegg i Budstikka 2. september utfordrer Andreas Løes Narum partiene i Bærum til å svare på hvilken bibliotekpolitikk de har ført siste periode og hva velgerne kan vente seg etter valget.

Som Venstres medlem av Hovedutvalg for Miljø, Idrett og Kultur de siste 4 årene har jeg involvert meg mye i bibliotekpolitikken i Bærum. Venstres standpunkt er at alle folkebibliotek og skolebibliotek skal bevares og videreutvikles til møteplasser for frivillighet, kultur og læring. Vi har fått gjennomslag for utvidet åpningstid – inkludert søndagsåpent – og bevaring av alle de fem folkebibliotekene i Bærum. Neste slag blir å bevare skolebibliotekene.

Utfordringen denne perioden har vært at Høyre og Frp ønsker å kutte driftsmidlene ved effektivisering. Alle Venstres forslag som har hatt økonomisk konsekvens er blitt like konsekvent nedstemt i HP- og budsjettsammenheng. Deriblant økning av bibliotekarressursene, sommeråpent på Høvik og Eiksmarka og etablering av bibliotek på Bærums Verk. Dette ønsker vi å endre på i neste periode ved å komme i budsjettposisjon.

I juni i år orienterte rådmannen om at det kommer en sak om fremtidens skolebibliotektjeneste. Også her varsles det kutt i driftsmidler bl.a. ved å se nærmere på stillingsbeskrivelsen for skolebibliotekansvarlig. Det vurderes om stillingen kan digitaliseres og f.eks. utføres av lærere eller andre tilgjengelige ressurser i skolen. Her støtter Venstre Bibliotekarforbundet i at jobben til bibliotekaren er mye mer enn å låne ut bøker.

En fagutdannet bibliotekar er en informasjonsspesialist som har 3–5 års utdanning i å innhente, tilgjengeliggjøre og tilrettelegge informasjon. Kildekritikk og informasjonskompetanse er høyaktuelt i dagens samfunn preget av sosiale medier og informasjonsoversvømmelse. Det er viktig å sørge for at elevene lærer seg dette allerede fra barneskolen og at det forsterkes utover i utdannings- og voksenlivet.

Bibliotekene må følge med i den digitale omstillingen og moderniseringen av samfunnet. For eksempel måtte digitale selvbetjeningsløsninger på plass for at Venstre fikk gjennomslag for utvidet åpningstid på bibliotekene. Vi må imidlertid passe på å ikke spare oss til fant. Bibliotekene er sentrale for å sikre demokrati, medborgerskap og bærekraftig utvikling i en tid preget av usikkerhet og desinformasjon. Derfor er bibliotekarenes rolle enda viktigere enn før og bibliotekene må bevares og videreutvikles til møteplasser for frivillighet, kultur og læring.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.