Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Bibliotekene i skolen

BØKER: - Lesing i bok gir best utbytte, skriver innsenderen.

Rådmannen i Bærum foreslår innskrenkninger i bibliotektjenesten i skolen.

Han virker å ikke ha forstått at all læring er avhengig av god lesetrening, og at lesing i bok gir best utbytte.

Les også: Skolebibliotekarer i Bærum

Les også: Bærum – best på skolebibliotek?

Les også: Går mot kutt i skolebibliotek – lærere og bibliotekarer advarer

Bærumsskolen var tidlig ute med å ta i bruk internett i skolen, og mange lærere kan vitne om kaotisk tilgang til nettet, bortkastede timer og mye surfing på sider som ikke hadde noe med undervisning å gjøre.

I dag brukes nettbrett i de fleste skolene fra første klasse. Det er for mange elever et godt supplement, særlig på de første trinnene, med oppgaver og spill som kan gjøre læring morsomt.

Konsentrasjon om en tekst er en forutsetning for god innlæring. Forskning viser at saktelesing og fordypning for de aller fleste gjør at tekst huskes bedre.

Elevene får lesetrening i skoletimene, men der er det for lite tid til tilrettelegging for hver enkelt.

I bibliotektimene får elevene hjelp av fagfolk som kan inspirere og anbefale bøker, og der kan de også sitte i ro og lese. Mange lærere husker leseutviklingen hos elevene i «Harry Potter-feberen».

I en virkelighet med mye flyktig informasjon, bilder og film i alle kanaler, kan vi ikke redusere muligheten elevene har til å oppdage eventyr, fantasi og fakta i skolebibliotekene.

Hittil har Bærumsskolen hatt et tilbud som gjennom de siste årene riktig nok har blitt stadig mer utrygt med redusering av bibliotekarstillinger og innstramminger, men det har blitt holdt i live.

Nå vil altså rådmannen spare penger på et skoletilbud igjen.

90 prosent av spurte elever foretrekker papirbøker. De klager over at teksten på et nettbrett er liten og gir slitne øyne, og det er lett å hoppe av og på. Dette bør vi lytte til.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Bærum Senterparti vil sterkt advare mot at rådmannens budsjettkutt blir vedtatt.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.