Skolebibliotekarene i Bærum

Av

Har administrasjonen i Bærum kommune forstått hvor viktige skolebibliotekene er for barnas leselyst og trivsel? Jeg tviler.

DEL

Nok en gang foreslår rådmannen i Bærum å kutte ressurser til skolebibliotekene. Begrunnelsen denne gangen er prosjektet «Digital skolehverdag», som ifølge rådmannen kan gi rom for å kutte i skolebibliotektjenesten med 10 prosent i 2019 og 20 prosent i 2021.

Les også: Vi trenger skolebibliotekarene

Les også: Skolebibliotek: en arena for å lese, lære og være

Les også: Går mot kutt i skolebibliotek – lærere og bibliotekarer advarer

Det betyr redusert stillingsbrøk for ansatte og mer bruk av digitale hjelpemidler.

Ifølge en artikkel i Budstikka 26. oktober heter det fra kommunen: «Skolebibliotekene skal ikke legges ned, men videreutvikles.»

Med andre ord: at barna skal ha tilgang til en inspirerende fagperson færre timer i uken, er ifølge Bærum kommune videreutvikling.

Som leder i FAU ved Høvik Verk skole kan jeg si på vegne av foreldre og barn: Så lettlurte er vi nok ikke.

Denne formen for videreutvikling vil vi ikke ha. Vi vet hva kutt i antall timer for bibliotekarene betyr i praksis: at barna får dårligere tilgang til faglig og kompetent bibliotekpersonale færre timer i uken enn før.

For også for skolebibliotekarer gjelder det samme som for eksempelvis hjemmesykepleiere og helsesøstre: Får du færre timer til å gjøre jobben din, får du også gjort mindre.

Den viktigste jobben skolebibliotekarene har er å gi råd til hvert enkelt barn, se dem, inspirere dem og gi dem leselyst og glød til å utforske nye kunnskapskilder. Dette viktige faglige, menneskelige arbeidet kan ikke digitaliseres bort.

At det også kan bli færre titler i hyllene der barna og ungdommene skal gå på skattejakt – er en videreutvikling som langt ifra er til barnas og ungdommenes beste.

Alle barn – enten de kommer fra hjem med eller uten bøker – trenger skolebibliotek som bugner av substans og innhold.

De trenger også skolebibliotekets ro til å sette seg ned i en krok med en fysisk bok uten alle fristelsene det å lese på en bok på et nettbrett kan innebære for små og store barn.

I et slikt bibliotek trengs faglig bemanning.

Skolebibliotekarene har svært viktige jobber, at de gang på gang skal angripes av kommunens administrasjon gir et underlig signal til elever og foreldre.

Politikerne i Bærum kommune må nå rykke ut og punktere rådmannens dårlige idé.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

De må forsikre oss om at prosjekt «Digital skolehverdag» ikke skal misbrukes til å gå løs skolebibliotekarene våre og den substansen og trivselen disse fagfolkene betyr for barna og ungdommene.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags