Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Bibliotek for skolen og alle andre

I MDG er vi, som de fleste politiske partiene i Bærum, glade for å ha godt utdannede bibliotekarer som hjelper elevene inn i kunnskap og kultur. Viktige samfunnsendringer er i ferd med å finne sted, og det kan være lurt å være våken, så vi ikke mister bibliotekenes opprinnelige kvaliteter, men kanskje heller får tilført enda flere. Jeg tenker på digitalisering, effektivisering, store skoler og en antagelig stadig strammere kommuneøkonomi.

Når jeg noen ganger i Hovedutvalg barn og unge (BAUN) har tatt opp spørsmålet om tettere samhandling mellom skolebibliotek og folkebibliotek, er dette besvart med at de har ulike systemer. Når jeg har nevnt at skolebibliotekene kanskje kan åpnes for allmennheten, i alle fall utenom skoletid, blir dette besvart med en engstelse for elevenes sikkerhet. Hva om fremmede mennesker skal komme inn på skolens område?

I Bærum kommunes planer for nye, store skoler, blant annet på Bekkestua, skal nettopp bygningsmassen tilbys nærområdet. Lokale fester, foredrag og annet skal kunne arrangeres uten at dette går ut over eller er til belastning for den daglige driften. Kunne man tenkt seg at skolebibliotekene ble en del av dette? Store, gode kunnskapssamlinger, bemannet med personale som kunne betjene både elever og lokalsamfunn? Tenk om skolebibliotekene kunne utgjøre det som i de seneste årene gjentatte ganger er blitt omtalt i kommunestyret, i Handlingsprogram og festtaler: Møteplasser.

Møteplasser er blitt et viktig begrep i en tid hvor digitale skjermer tar mye av tiden vår. Hvor ensomhet og utenforskap er noe som ødelegger både for enkeltmennesker og samfunn. Møteplasser er viktig for dem som kanskje ikke har frimodighet til å ringe på hos naboen eller melde seg inn i en forening. Møteplasser er også viktig for dem som har sosialt overskudd og som rett og slett elsker å treffe andre mennesker, bli kjent med dem og utveksle tanker og erfaringer. Å komme inn i bibliotekene i Sandvika og på Bekkestua og se folk i alle aldre sitte med bøker, utenlandske tidsskrifter og norske aviser, er like hyggelig hver gang, synes jeg. Artig er det også å få e-poster med svært gode tilbud fra biblioteket på Høvik som arrangerer samlinger med svært gode foredragsholdere.

I Bærums Verk og Lommedalen, hvor jeg bor, er det kirka som er møteplassen. Vi har ikke noe bibliotek, men det bor jo bare 12 000 mennesker her.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.