Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Bevegelsesfrihet i Bærum

Frp går imot bompenger i Bærum, skriver Truls Bergersen.

Foto: KARL BRAANAAS

Allemannsretten og bevegelsesfriheten vi har i Norge er kanskje den viktigste fundamentale friheten vi har. Vi har rett til å reise fritt rundt i eget land, uten begrensninger – og uten å bli overvåket. Innføring av bompenger har redusert denne friheten – vi må betale for å passere visse punkter, og passeringene blir registrert. Denne frihetsbegrensningen er én av årsakene til at Fremskrittspartiet er imot bompenger.

Ennå er det ingen bommer i Bærum, med mindre man skal til Lysaker stasjon. Men i fjor høst stemte H, AP og V for at man i 2025 skal innføre bompasseringer innad i kommunen. Bl.a. blir det med de planlagte plasseringene helt umulig å kjøre inn eller ut på Fornebu og Snarøya uten å passere en bom – begge veier. Bærum Fremskrittsparti stemte selvsagt mot denne bomringen i kommunestyret – og vi vil fortsette å jobbe hardt lokalt og sentralt for at disse bomstasjonene aldri blir en realitet.

De fleste av de andre partiene har omsider fått øynene opp for at bompenger ikke er riktig måte å finansiere vei- og infrastrukturprosjekter, så det er håp. Men den alternative løsningen de andre partiene har lagt på bordet er det man kaller «veiprising». 

Veiprising innebærer at man installerer en GPS i bilen, som registrerer hvor og når du kjører. Prisen pr. km er tenkt basert på tid, sted og biltype – og hvis Ap får det som de vil – også basert på din inntekt og økonomiske situasjon. 

De fleste av de andre partiene har omsider fått øynene opp for at bompenger ikke er riktig måte å finansiere vei- og infrastruktur-prosjekter, så det er håp.

Rent hypotetisk vil det kunne bli innført trappetrinnsmodeller. Kanskje får de første 1000 km pr. måned én pris, mens de neste 1000 km en mye høyere pris pr. km. Uten å trekke negativiteten for langt, så er denne formen for avgiftssystem i mine øyne mildt sagt svært uheldig. Det vil føre til en form for sosial kontroll, og i prinsippet vil det innebære overvåking av våre bevegelser.

Jeg håper på at man sentralt skal finne en løsning slik at vi alle på sikt kan bevege oss fritt rundt i landet uten å måtte betale for bompasseringer – og uten å bli overvåket med «veiprising». I Bærum skal Fremskrittspartiet fortsette å jobbe målrettet for denne bevegelsesfriheten innad i kommunen vår.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.