Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Bevaring av hus som gir særpreg og identitet

– At det går an, har Bærums politikere vist når de ville bevare det gamle huset fra 1880 på Nedre Stabekk, skriver innsenderne, i sin oppfordring til Asker kommune. Illustrasjonen viser planen for utbygging i Professor Kohts vei på Stabekk.

– At det går an, har Bærums politikere vist når de ville bevare det gamle huset fra 1880 på Nedre Stabekk, skriver innsenderne, i sin oppfordring til Asker kommune. Illustrasjonen viser planen for utbygging i Professor Kohts vei på Stabekk. 

ILLUSTRASJON: HRTB Arkitekter/CadMan

Kultur er ikke bare sang, dans, musikk, teater og utøvende kunst, men også historie og ikke minst: det som omgir oss av hus, veifar og særpreget terreng. 

Hus og natur må nødvendigvis ikke være vernet eller fredet for å bli tatt vare på. Noen steder er bygninger og omgivelser en viktig del av et steds historie og identitet, og bør følgelig bli levert videre til kommende generasjoner.

Det skal bygges mye i Nye Asker. Gamle «unyttige» hus ønsket revet for å få plass til nye bygninger og særlig plasskrevende infrastruktur. Det ser vi for eksempel i Slemmestad, der gamle hus som i stor grad er bildet på gamle Slemmestad, nå foreslås revet til fordel for veier og en rundkjøring. Den er det ikke plass til innenfor utbyggers eiendom, og kommunen må ekspropriere for å rive hus som ligger i veien.

I månedene og årene som kommer, vil vi trolig oppleve nye byggeprosjekter i hele Asker, der gamle trehus må rives for å gjennomføre planene.

Historielagene bak dette brevet mener ikke at alle hus må tas vare på. Vi erkjenner at fremskritt og utvikling krever sin plass. Men bygninger som forteller historier, som dokumenterer opplevd liv, som vil ha viktige funksjoner for neste generasjoner for å forstå lokalhistorien og hvordan det så ut her før, bør vernes for gravemaskinene.

I mange kommuner angrer politikere på at de lot et steds identitet forsvinne. Å ta vare på gamle hus vil gi verdifullt innslag av lokalhistorie for dem som skal bo og bruke nye tettsteder som vokser frem. 

Et gammelt hus, med «sjel» som det sies, som nabo til nye leilighets- og næringsbygg, vil stå der som et levende minne om noe som har vært. Slike minner er viktig for alle å ta med seg. Rives huset, er minnet borte for alltid.

Historielagene bak dette brevet ønsker at Asker kommune skal vektlegge disse tankene når nye reguleringsplaner og prosjekter skal behandles av politikerne. At det går an, har Bærums politikere vist når de ville bevare det gamle huset fra 1880 på Nedre Stabekk, se artikkel i Budstikka 29. oktober.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.