Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Beblokking av Haslum

Senterpartiet støtter en plan med rekkehus på Haslum, skriver Ragnar Molland.

Foto: Karl Braanaas

På Haslum har utbygger kjøpt Kirkeveien 85 (Haslum-huset) samt eneboliger i bakenforliggende kvartal begrenset av Tveterveien og Kolleveien. Planen er åpenbart å rive eksisterende bebyggelse for deretter å bebygge kvartalet med lokalsenter og maksimalt antall blokkleiligheter.

Utbyggers arkitekt Grape Arcitechts skrev i Budstikka 24. september om dette. Foranledningen var innlegg fra Venstres gruppeleder Lilloe-Olsen 19. september som etterlyser en plan for et større område på Haslum. Venstre ser for seg «byvillaer» i 2–3 etasjer med kun hjørneleiligheter». Slike blokker vil kunne inneholde inntil 12 leiligheter og er definitivt misbruk av begrepet «villa». Utbyggerne vil nok imidlertid begeistret tilslutte seg det. Heldigvis valgte Høyre og Frp i planutvalget i august å fremme utvikling av rekkehus.

I sin argumentasjon skriver arkitekten: «Utbygging av rekkehus vil gi en fortetting, uten å tilføre noe mer enn et fåtall nye beboere. Rekkehusprosjekt vil ikke medføre økonomisk handlingsrom til bekostning av fellestiltak». Videre vil rekkehus privatisere arealet rundt (egentlig bak) Haslum-huset.

Dette er vikarierende argumenter. Utbygger har betalt svært mye for villaene og har basert prosjektets økonomi på maksimal blokkbebyggelse.

Bærum blir «Blokkum»

I de senere år er det i hovedsak bygget blokkleiligheter. Bærum transformeres til «Blokkum». Barnefamilier fortjener et tilbud av nye rekkehus i markedet. Kvartalet bak Haslumhuset er velegnet for det. Det er på tide å sende et signal til utbyggere om at de ikke kan påregne å få godkjent høyere utnyttelse enn det som er fastlagt i kommuneplanens arealdel. Bærum Senterparti støtter en utbygging med rekkehus.

Sammenligner man nåtidens prosjekter med hva som ble bygget på 70- og 80-tallet ser man at bokvaliteten er på full fart nedover. Bærum Senterparti ønsker stedstilpasset utbygging hvor bokvalitet får forrang.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.