Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Båtfolk sin egen verste fiende?

– De fleste oppfører seg hensynsfullt og nyter den frihet og naturopplevelse båtlivet kan by på. De som blir lagt merke til både av båtfolk og av andre brukere av fjorden, er imidlertid de som ikke tar hensyn, skriver innsenderen. Her fra rolige forhold i Langårsundet tidligere i måneden.

– De fleste oppfører seg hensynsfullt og nyter den frihet og naturopplevelse båtlivet kan by på. De som blir lagt merke til både av båtfolk og av andre brukere av fjorden, er imidlertid de som ikke tar hensyn, skriver innsenderen. Her fra rolige forhold i Langårsundet tidligere i måneden.

Foto: Joakim S. Enger

Oslofjorden er etter sigende et av områdene i Europa med høyest tetthet av båter. Svært mange av disse tipper jeg befinner seg i Indre Oslofjord.

De fleste oppfører seg hensynsfullt og nyter den frihet og naturopplevelse båtlivet kan by på. De som blir lagt merke til både av båtfolk og av andre brukere av fjorden, er imidlertid de som ikke tar hensyn. Denne gruppen forsurer båtlivet både for andre båtbrukere og øvrige brukere av fjorden.

Etter 30 års erfaring som ivrig båtbruker vil jeg også påstå at denne gruppen utgjør en større andel av totalen i Indre Oslofjord enn noen annen del av landet jeg har ferdes i. 

Dette kombinert med at politiets holdning til fart og fartsgrenser til sjøs ser ut til å være diametralt motsatt av hva den er på våre veier, gjør at det på fine sommerdager er like farlig å krysse farvannet rundt Borøya med annet enn et stort motorisert fartsmonster som det er å prøve å krysse E18 til fots.

Kajakkene, robåtene og seiljolla glimrer derfor med sitt fravær disse fine dagene som nettopp er egnet for den slags aktiviteter. Fjorden er i stedet fylt med pappas og mammas penger, testosteronbombene med nyinnkjøpt Hydrolift, leketøyene og de som aldri har kikket bak og funnet ut hvor mye en halv-/helplaner i 15 knop faktisk drar av sjø. 

Båtene vokser i fot og hestekrefter, frontallappene vokser dessverre ikke.

Støyen og bølgeskvulpet som følger er som en høststorm på mer grisgrendte deler av vår lange kyst. Det er derfor bare å holde hardt på champagneglasset og skru opp stereoen enda noen hakk slik at gutta-/jentestemningen ikke ødelegges og friheten til å ødelegge for andre beholdes.

Konsekvenser av dette ser vi allerede, flere vil ha forbudssoner, andre vil ha restriksjoner og båtfolkets popularitet blant meningsbærerne i samfunnet er fallende. Kanskje vel så viktig er det at trivselen reduseres for alle som ferdes ved og på fjorden.

Jeg har tidligere tatt til orde for at det burde opprettes klare regler for fart i deler av Indre Oslofjord. Fart er kilden til både støy, bølger og farlige situasjoner. 

Det er derfor ubegripelig både at politiet ikke ser ut til å bry seg om de restriksjoner som faktisk finnes og at våre politikere ikke tar tak og begrenser bøllenes herjinger.

Ferdes du i 5 knop, hverken sjenerer du eller er til fare for andre, uansett farkost, så lenge du er kjent med vikepliktsreglene og holder utkikk.

Min oppfordring til både båtfolk og politikere: Vi må ta oss sammen og sørge for at fjorden kan nytes av alle ikke bare fartsbøllene.

Ha en strålende og hensynsfull båtsommer.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.