Sykehus i Bærum - se mot Sveits

BÆRUM SYKEHUS: – Operasjonen gikk fort og effektivt. Etter operasjonen kom dessverre noen av svakhetene ved et offentlig helsevesen til syne, skriver innsenderen om morens opphold på Bærum sykehus.

BÆRUM SYKEHUS: – Operasjonen gikk fort og effektivt. Etter operasjonen kom dessverre noen av svakhetene ved et offentlig helsevesen til syne, skriver innsenderen om morens opphold på Bærum sykehus. Foto:

Av

B. Christian Jenssen fra Pensjonistpartiet påpekte i Budstikka 22. august hvordan det står til med vedlikeholdet ved Bærum sykehus.

DEL

Det er så ille at han er villig til å putte sitt partis penger til for å gjøre det vedlikehold som trengs.

Les også: Og forfallet fortsetter, og fortsetter

Les også: Forfallet ved Bærum sykehus

Les også: Oppgradering av Bærum sykehus er godt i gang

Dette er supert, han viser at bekymrede borgere betaler for ting frivillig. Jeg takker ham for hans bidrag.

Jeg har selv hatt en mor operert på Bærum sykehus for kreft. Gode og flinke leger og sykesøstre sørget for at operasjonen gikk fort og effektivt.

Etter operasjonen kom dessverre noen av svakhetene ved et offentlig helsevesen til syne. Hun ble plassert på et firemannsrom i postoperativ. Liggende ved døren, som alltid var åpen, fikk hun ikke så mye som et forheng i løpet av de fire dagene hun var der. Alle som gikk forbi, kunne se på henne og hva hun gjorde.

Hun fikk mat som ikke smakte noe. Det var ingen tv. Ingen avis. Sykesøstre fløy rundt overarbeidet.

I perioden hvor man må komme seg ble min mor liggende og stirre i taket irritert over dårlig mat og ukomfortabel grunnet mangel på privatliv.

Disse tingene er selvsagt ikke kritisk for overlevelsen, men bør ikke helse i 2018 være mer enn bare om å kutte opp en pasient og skjære ut det som er ødelagt?

Det er ikke sykepleierens feil at han må passe på så mange pasienter. Det er heller ikke administrasjonens feil at de må rasjonere helsen.

Det er systemets feil. Det er politikerne som innfører og forsvarer monopol og planøkonomi sin feil.

Offentlige systemer blir ikke skapt for å hjelpe pasientene, men for å få politikerne valgt og gjenvalgt.

Det er klart slike offentlige systemer er bedre enn ingenting, men vi vet det finnes langt bedre løsninger.

Dersom sykehus konkurrerer om pasienter istedenfor pasienter om plass i sykehuskøen, ville ikke slik skje. Midlene finnes, for skattebetalere i Norge betaler nesten 80.000 kroner i året for den offentlige helseforsikringen staten tvinger på alle, langt mer enn vanlige private forsikringer.

Så hvorfor har vi problemer når vi bruker så mye penger?

Det offentlige helsemonopolet er ikke unntatt reglene som gjelder andre monopoler. Uten konkurranse skjer det lite innovasjon, og uten alternativer kan ikke pasienter holde noen ansvarlig – for alle partiene støtter monopolløsningen.

Se mot Sveits. Der har de konkurranse. Sykehus opererer for profitt. Velferdsprofitten fører til at pasientene kommer i fokus istedenfor valgløfter og interessegrupper som glemmes etter at valget er ferdig.

I den sveitsiske modellen går staten inn og subsidierer en minsteforsikring til de svakeste. Den garanterer omtrent tilsvarende behandling som det norske helsevesenet gir, men de med ekstra midler må ikke betale dobbelt for å få et alternativ til det offentlige tilbudet.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Vi i Liberalistene skal være din vakthund i kommunen. Vi skal passe på at du, individet, ikke blir glemt i møte med byråkratiet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags