Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Barnehagemat i Asker

Sunn og variert mat i barnehagene må settes på dagsorden, skriver May Myklebust og Marianne Riis Rasmussen.

Foto: JOAKIM S. ENGER

Vi i Arbeiderpartiet har sagt det lenge: Sunn, variert og god mat i barnehagene må settes opp på dagsordenen når vi nå etablerer en ny kommune. Dette var også et av de klare budskapene oppvekstpolitikerne i våre kommuner fikk denne våren fra foreldrene gjennom samarbeidsutvalgene i barnehagene.

Et flott eksempel på en barnehage som har satt dette på dagsordenen og fått til gode matordninger er Borgen Barnehage hvor målet er å få til tre daglige måltid: frokost, lunsj og ettermiddagsmåltid, inkludert turmat innenfor kostpengene. Her har de et godt samarbeid med frivillige som kommer og hjelper til med måltidene. Dette er et flott samarbeid for inkludering og språktrening, altså: vinn-vinn for alle parter. Foreldrene satte i gang dette prosjektet nettopp fordi de ser stor verdi i å ha en god ramme og fellesskap rundt måltidene og ikke minst ha fokus på sunn og variert mat i barnehagen.

Vi er ikke i tvil: Gode matvaner dannes tidlig i livet

At det er viktig at barna spiser sunn, variert og god mat i barnehagen er vel de fleste partier og foreldre enig i, men der stopper også likheten mellom Arbeiderpartiet og de styrende partier i Asker. For mens Høyre bare prater om sammenhengen av mat, trivsel og lærling, så forsøker vi i Arbeiderpartiet faktisk å innføre bedre matordninger for våre barnehagebarn.

Arbeiderpartiet har i inneværende kommunestyreperiode bedt om en kartlegging av hvilke matordninger barnehagene har, og hvorvidt de har kjøkkenfasiliteter som gjør det mulig å lage mat i barnehagen. Vi har også fremmet forslag om prøveprosjekt med varm mat i noen barnehager. Altså ingen dyre tiltak, ingen store investeringer. Dessverre for barnehagebarna og deres foreldre så ble vi nedstemt av høyresiden.

Fra Arbeiderpartiets side er vi ikke i tvil: gode matvaner dannes tidlig i livet. Ernæringseksperter og forskning tilsier det er en klar sammenheng mellom ernæring og læring. Asker og Norge er en internasjonal sinke på dette viktige ernæringsområdet. Høyre er visst ikke enig med fagfolkene. Det finnes riktig nok matordninger som foreldrene betaler ekstra for i noen av barnehagene, men langt fra alle har dette. Barna deltar heller ikke aktivt i matlagingen her og går derfor glipp av mye verdifull læring om råvarer og matlaging.

Arbeiderpartiet mener at ernæring i barnehage er for viktig til at temaet fortsatt skal være overlatt til kloke enkelt-personers initiativ. Her trengs det mer systematisk arbeid fra kommunens side.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.