Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Barna som taper mest må ikke glemmes nå

Barnevernssjefen i Bærum påpeker at mange barn har slitt de siste månedene, og at de må få ekstra fokus nå, som samfunnet åpnes igjen.

FOTO: EVA GROVEN

Når barnehager, skoler og forebyggende hjelpetilbud nå jobber for å komme ordentlig i gang igjen etter nedstengningen, er det mye som må planlegges, tilpasses og tilrettelegges. Mye er annerledes for mange. Bekymringen for at samfunnet skal glippe på de barna som har båret den største belastningen under tiden med nedstengning, er stor. Det er viktigere enn noen gang å minne om det å melde bekymring til barnevernet, men ikke minst om hvorfor dette er så viktig.

Betydningen av trygghet og forutsigbarhet i hverdagen er stor for barn. Dette har mange opplevd at mangler nå en lang stund, og vil mangle i lang tid fremover. Vi vet at mange barn og unge nå har «holdt ut lenge» i situasjoner som er veldig vanskelige. Noen familier har strukket seg så langt at flere akutte situasjoner kan oppstå i tiden fremover, enten fordi belastningen over tid har blitt for stor, eller fordi overgangene disse familiene nå igjen står overfor kan bli en belastning i seg selv. Akutte situasjoner i familier er potensielt svært skadelige for barn, og det at barn i en akutt situasjon må plasseres utenfor hjemmet skal alltid være siste utvei.

Vi vet at noen barn har vært lenge hjemme i konflikt mellom foreldre som har eskalert, at noen foreldre med psykisk sykdom har blitt verre under pandemien, og at det finnes barn og unge som i enda større grad enn ellers har opplevd utenforskap, ensomhet og mangel på venner og sosialt nettverk. Vi vet ikke minst at barn og unge som opplever vold, overgrep og rusmisbruk ofte trenger lang tid før de tør å fortelle til noen. Hvis de i det hele tatt tør. Hver dag haster for at disse barna skal få hjelp.

Akutte situasjoner i familier er potensielt svært skadelige for barn

Barnevernstjenesten i Bærum har over tid jobbet målrettet med å sikre gode forebyggende barnevernstiltak til barn og familier, slik at flest mulig barn får gode nok oppvekstbetingelser hjemme hos foreldrene sine. Vi har hatt en vesentlig nedgang i antall barn med behov for akutte tiltak og plassering i fosterhjem og institusjon. Nå er vi bekymret for at denne utviklingen skal snu, dersom barnevernstjenesten ikke tidlig nok kommer i kontakt med barn og familier som strever.

Måten barnevernet kommer i kontakt med og kan gi hjelp til barn og familier, er ved at trygghetspersoner som treffer barna i det daglige kontakter oss ved bekymring. Ansatte i barnehager, skoler, hjelpetjenester, ledere i fritidsaktiviteter og barns familie og nettverk, har et stort ansvar i tiden fremover. Og barnevernstjenestene skal være på jobb; med tilgjengelighet, tilstedeværelse, samtaler og hjemmebesøk – og ikke minst, gi barnevernsfaglig hjelp og tiltak som virker og gjør en forskjell. Ettertiden må vise at vi som samfunn ikke lot disse barna tape.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.