Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Barn blir ofre for feilslått politisk styring

– Istedenfor å straffe de private barnehagene burde heller regjeringen legge til rette for at de kommunale kan lære av hvordan private barnehager driftes, skriver Rikke Louise Pedersen (19), som er formann i Asker FpU.

– Istedenfor å straffe de private barnehagene burde heller regjeringen legge til rette for at de kommunale kan lære av hvordan private barnehager driftes, skriver Rikke Louise Pedersen (19), som er formann i Asker FpU.

FOTO: PRIVAT

Halvparten av dagens barnehagebarn går i privat barnehage.

 Ifølge barnehageloven er det lovpålagt å likebehandle både offentlige og private barnehager.

Dessverre får ikke private barnehager like mye tilskudd som de offentlige. Regjeringen hevder likevel at private barnehager er overfinansiert og har planer om å kutte i pensjonstilskuddet.

30 prosent av alle private barnehager går allerede i minus, og kutt i pensjonstilskuddet vil derfor føre til fatale konsekvenser.

Blant annet vil barnehagene få mindre kapital til innkjøp av leker og utstyr, vikarbruk og kompetanseutvikling for ansatte. Det er også fare for at flere barnehager kommer til å gå konkurs på grunn av regjeringens lite gjennomtenkte politikk.

Barnehageforliket i 2003 gikk ut på at man skulle likebehandle offentlige og private barnehager, fordi mange ikke fikk barnehageplass. Dette førte til at vi fikk full barnehagedekning i Norge.

Når regjeringen nå går bort fra dette, setter de tusenvis av barnehageplasser i fare. Det offentlige har tidligere vist at de ikke klarer å gi full barnehagedekning alene, og nå går altså Arbeiderpartiet i strupen på de private aktørene som har gjort full barnehagedekning mulig.

Som vanlig ser vi at Arbeiderpartiet skal straffe private aktører på grunn av ren ideologi. Den sosialistiske vrangforestillingen om at private aktører tjener for mye penger på barnehagedrift og tar ut profitt til seg selv, kommer til å gå hardt ut over de barna som går i privat barnehage.

Det er et faktum at private barnehager driftes bedre enn kommunale barnehager.

Ansatte kan se langt etter å få den lønns- og pensjonsavtalen de fortjener for jobben de gjør.

Det er et faktum at private barnehager driftes bedre enn kommunale barnehager, og foreldre som har barn i private barnehager, er svært fornøyde, til tross for mindre tilskudd fra kommunene.

Istedenfor å straffe de private barnehagene burde heller regjeringen legge til rette for at de kommunale kan lære av hvordan private barnehager driftes.

Nå på onsdag skal alle private barnehager i Norge streike for regjeringens forslag om kutt i pensjonstilskuddet. Vi i FpU støtter streiken og ber regjeringen om å reversere planene og heller begynne å føre en politikk som likebehandler offentlige og private barnehager.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.