Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Barbering av veikanter, rundkjøringer og blomsterenger

– Jeg lurer på hvorfor det er så utrolig viktig å snauklippe alle veikanter og rundkjøringer med en gang markblomstene dukker opp? spør innsenderen og oppfordrer til at blant annet prestekragene får stå i fred.

– Jeg lurer på hvorfor det er så utrolig viktig å snauklippe alle veikanter og rundkjøringer med en gang markblomstene dukker opp? spør innsenderen og oppfordrer til at blant annet prestekragene får stå i fred.

Foto: TRINE JØDAL

I vår tid er det stadig aktuelt med nødvendigheten av å ta vare på humler og bier. Blant annet fører moderne jordbruk til at det ikke lenger finnes blomsterenger slik det var før, og dermed forsvinner mye av grunnlaget for en sunn bie- og humlebestand. 

Jeg er selv så heldig å bo på en husmannsplass ved Griniveien i Bærum, og har, etter å bodd der i over 20 år med flere av de rette plantene i hagen, kunnet glede meg over humler og bier i hagen helt fra tidlig vår til et godt stykke utpå høsten.

Jeg lurer derfor på hvorfor det er så utrolig viktig å snauklippe alle veikanter og rundkjøringer med en gang markblomstene dukker opp? 

Som eksempel kan jeg nevne området rundt rundkjøringen Gamle Ringeriksvei/Griniveien, der det hver sommer er store mengder vakre prestekrager, tiriltunge, blåklokker, kløver etc., som både er en fryd for øyet og veldig viktig for humler og bier. 

Imidlertid får ikke disse blomstene stå lenge før de nidkjært blir barbert ned, og området etterlates striglet og rasjonelt og våre nødvendige insekter må fly andre steder.

Dessuten har man de to siste årene med stor iver barbert den lille knatten på høyre side av Griniveien før det tidligere LOG-gartneriet hvor det tidligere var et fantastisk blomsterflor, med blant annet både fagerklokke og en koloni av den meget sjeldne dragehodeblomsten – som er blitt helt borte.

Jeg lurer også på hvorfor hele den flotte blomsterenga som omga Øverlandsløa har lidd samme skjebne – det er ikke mange årene siden det både var blomstereng, bier og bikuber der nede.

Jeg har til og med sett at det snauklippes på hver side av gang-/sykkelveier der det overhodet ikke kan være noen god grunn til det – annet enn at noen har er umettelig behov for «ordning och reda»?

Det er helt forståelig når man må utføre vedlikehold langs veiene som er nødvendig for sikten/sikkerheten når man kjører (beskjæring busker, trær og ekstra høyt gress) – men kan man ikke heller slappe litt mer av på den unødige striglingen og heller bruke de pengene som blir frigjort ved dette til å legge ekstra til rette for humle- og bievennlige områder?

Dette henstilles både til Bærum kommune, Viken fylke og naturbrukslinjen ved Stabekk videregående skole (som muligens er ansvarlige for området rundt utløa og fjellknatten på høyre side av Griniveien ved tidligere LOG-gartneriet).

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.