Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Banker og kontanter

– Vi håper at vi fra høsten kan få DNB i Asker til å gjeninnføre minibank, skriver Judith Horntvedt, som er leder i Partiet De Kristne i Asker.

– Vi håper at vi fra høsten kan få DNB i Asker til å gjeninnføre minibank, skriver Judith Horntvedt, som er leder i Partiet De Kristne i Asker.

Foto: KARL BRAANAAS

Nylig åpnet DNB i nye lokaler i Asker, og i den forbindelse sendte de ut en e-post til kundene hvor de gjorde oppmerksom på at filialen var kontantfri, uten minibank. 

Vi er på vei mot et kontantfritt samfunn, noe som delvis er vår egen skyld, men bankene bør ikke tilskynde utviklingen. Kontanter er demokrati og frihet. Det er også tvungent betalingsmiddel, noe som betyr at du kan kreve å betale med cash.

Hvis alle penger blir elektroniske, vil alle betalinger kunne bli sporet og du er overvåket 24/7. Det er ikke sikkert du får livsforsikring hvis du handler «for mye» på polet. Betaler du i tillegg med mobilen, vet man nøyaktig hvor du er når du betaler. 

Når man ikke kan ta ut kontanter, kan banker innføre all verdens gebyrer og til og med negative renter. Uten at vi kan gjøre noe.

Argumentasjonen er blant annet svart økonomi, og vi har blant annet en lov som gjør deg medansvarlig for håndverkerens skatteunndragelse hvis du betaler mer enn 10.000 kroner i kontanter. 

Generell fjerning av kontanter er å mistenkeliggjøre hele den norske befolkning. Men kampen mot kriminalitet – som de færreste bedriver – brukes på stadig flere områder som unnskyldning for å innføre overvåking av privatpersoner, som for eksempel den relativt nye etterretningstjenesteloven. 

Når enhver transaksjon krever en mellommann – banken – vil sensur fort bli et nytt verktøy. Visa gjorde seg for eksempel til dommer over det sosiale nettverket Gab og blokkerte betalinger til dem og grunnleggerens familie. Veien til Kinas sosiale kredittscore begynner å bli rimelig kort. 

Konspirasjonsteorier, sier du? Hvem kunne i 2018 forutsi at Norge i 2020 ville innføre restriksjoner vi ikke har sett i landet siden 1945?

Et samfunn uten kontanter er et sårbart samfunn. Datasystemer kan og vil bli hacket, strømmen kan gå. Når man ikke har en reserveløsning, vil samfunnet gå i stå.

Barn i Asker og Bærum trenger også betalingsløsninger, og de bør også læres opp til verdien av sparing. Hva er vel mer brukbart og synlig enn kontanter?

Partiet De Kristne vil at banker skal plikte å ta imot og gi ut kontanter på linje med elektroniske overføringer. Vi håper at vi fra høsten kan få DNB i Asker til å gjeninnføre minibank.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.