Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Balansekunst er en vanskelig idrett

Paal Alme reagerer på at Bærum kommune bevilger 3 millioner kroner til X-Games i Telenor Arena sist lørdag – mens de 16 museene bak Kulturminnedagene får 40.000 til sine arrangementer i en hel uke.

Foto: Sidsel Hvaal

En gruppe frivillige arbeider for å gjøre Kulturminnedagene 2019 mer synlige. Dette er en nasjonal satsing, som engasjerer mange organisasjoner – og svært mange frivillige. En enorm innsats legges ned! For det er ikke små verdier man her skal forvalte og synliggjøre; det er vår felles kulturarv.

Og hva er nå denne kulturarven? Jo – det er summen av vår fortid – og det som måtte være igjen av den; det som er tatt vare på, i form av gjenstander, hus og bygninger, institusjoner, verksteder, kunst og kultur, samlinger og mye mer. Kort sagt det som vi kan takke våre forfedre for at de bygde opp kulturelt og fysisk – og som vi nå har et ansvar å forvalte for senere slekter.

En definisjon av ordet «Kulturarv» gir litt oppklaring: «Kulturarven er den historiske plattformen et samfunn er bygget på. Kulturarv handler både om kulturminner, fornminner, mat, musikk, kunst, litteratur, dans, håndverk og tradisjoner

Mange andre ting inkluderes også i begrepet kulturarv – men det er ikke det som er budskapet her. Min agenda er rett og slett hvilken balansekunst våre bevilgende myndigheter har lært seg å bruke, når de skal gi rammer for denne forvaltningsoppgaven – og formidlingen av denne.

Leser med interesse at X-Games ble tildelt kr 3.000.000 til sitt arrangement på Telenor Arena. Som sportsinteressert – og med barn som til og med er utøvere av sporten, velsigner jeg alt og alle som setter store arrangementer på agendaen – og som makter å få sponsorer til disse. Og her vet jeg at denne sporten har glede av solide støttespillere fra internasjonale konsern og utstyrsleverandører, med ikke mindre solid økonomi.

Men når kommunen så bevilger kr 3.000.000 til dette arrangementet, som skal gå over én dag – og samtidig bevilger totalt kr 40.000 til Kulturminnedagene 2019 – og anmoder våre 16 museer å sette i gang med formidling og arrangementer en hel uke! Ja, da ønsker jeg å ta et opplæringskurs i balansekunst med de ansvarlige.

Prosjektgruppen for årets Kulturminnedager har nå produsert en folder som skal gi en enkel presentasjon av museene. Kostnad kr 7.000. Videre har vi engasjert profesjonelle mediefolk og bedt om hjelp til å utarbeide et knippe annonser med et felles budskap, slik at publikum skal bli oppmerksom på hva de kan finne av skatter på disse destinasjonene. Og annonsene må passe inn i et totalbudsjett på under kr 30.000. Her blir det ikke helsider for Spikerbruksfallet, Evje Skolemuseum, Emma Hjorth museum – eller Vespamuseet på Fornebu. Det blir annonser som vi håper vil trigge nettopp deg som fremdeles henger med i denne teksten, til å besøke et av våre 16 museer i løpet av Kulturminnedagene 2019!

Du skal vite at du er hjertelig velkommen. Det blir nok ikke rakettoppskyting av værrakett fra Polhøgda eller parade med damplokomotiver på Lommedalsbanen, men kanskje du vil oppleve noe du aldri hadde drømt om, på Sandvika Museum – The Loft.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.