Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Baksiden av ordførerens «fantastiske Fornebu»

Det er kun 8 år til Fornebu skal få null utslipp. Da bør Bærum kommune komme i gang med å rydde opp i Fornebus bakgård, mener Svein Bratlie.

FOTO: PRIVAT

Store deler av Fornebus tomteområder benyttes av entreprenører som opplagsplass for arbeidsbrakker, anleggsmaskiner, lastebiler, jord- og steinhauger etc. Lenge ble det bedrevet steinknusing av sprengstein som ble fraktet til Fornebu for senere å bli solgt til anleggsdrift hvor som helst. Digre containere ble satt opp som støyskjerm mot boligene i Kilenveien og Strand. Steinknusingen har opphørt, men containerne og haugene med pukk kan sees ennå.

I det siste året har bruken av tomteområdene til opplagsplass blitt utvidet betydelig i retning mot Nansenparken, Forneburingen og Jarenga barnehage. Stein og jord blir fraktet inn til området med store lastebiler, lagret her og fraktet ut igjen til der det måtte være behov av store lastebiler.

Noe, men forholdsmessig lite, har gått til anleggsdriften på Storøya anleggsområde (nå snart ferdig) og Oksenøya boligområde. Store lastebiler, alle med dieseldrift, trafikkerer daglig til og fra Fornebu-området. Ved dagens slutt parkeres de på tomteområdene på Fornebu. Søndag 1. september talte jeg 76 av de største lastebilene parkert her. I tillegg var det et antall hjullastere, gravemaskiner og en bulldoser, foruten flere titall biler av forskjellige slag.

Bærum kommune vil gjerne være en foregangskommune innen miljøvern. For Fornebu er målet nullutslipp allerede i 2027. I Oslo har arbeidet med elektrifiseringen av bussparken startet opp. Ved å stille krav til entreprenører skal også anleggsmaskiner og lastebiler etter hvert tvinges over til mindre utslipp.

På Fornebu skal det bygges mye i tiden fremover – 11.000 boliger. Fra Fornebubanen skal det fraktes mye stein. Det samme gjelder fra tunnelen gjennom Sollihøgda. Planer har vært lansert for å dumpe utsprengt masse ved Lakseberget i Sandvika og ved Sjøflyhavna på Fornebu. Disse prosjektene blir det mange lastebillass av.

Det er kun 8 år til Fornebu skal få null utslipp. Da bør Bærum kommune komme i gang med å rydde opp i Fornebus bakgård og starte arbeidet med å få dieselbilene over på annet drivstoff. Og det tjener ikke ordførerens «fantastiske Fornebu» at det ser ut som det gjør i dag på områdene vest for Nansenparken, der entreprenører og utbyggere til nå har fått utfolde seg fritt.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.