Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Bærums tak kan dekke kraftbehov

– Bygg solceller på taket! oppfordrer Hulda Tronstad fra Østerås, stortingskandidat for Venstre høstens valg.

– Bygg solceller på taket! oppfordrer Hulda Tronstad fra Østerås, stortingskandidat for Venstre høstens valg.

FOTO: PRIVAT

La det ikke være noen tvil: Solceller har stort kraftpotensial – også i Bærum. Å mene noe annet er naivt. Vi har mange kvadratmeter ubrukte tak her.

Venstre vil ikke se elefanten i rommet, hevder Terje Sand i Budstikka 15. februar. Det kan godt være at hverken jeg eller Venstre har god nok kompetanse på elefanter, men Sand konkluderer at jeg har liten innsikt, samtidig som jeg både er naiv og velmenende. 

Jeg takler godt en nedlatende tone, selv om jeg har en liten mistanke om at Terje Sand ikke har lest innlegget mitt godt nok.

Hvorfor er jeg så engasjert i solceller? Fordi det er smart og fremtidsrettet. Kraftpotensialet for solkraft i Norge er over 30 terawatt-timer. Solkraft alene kan dekke kraftbehovet til alle norske husholdninger. 

Og dette var min oppfordring i mitt innlegg 5. februar til alle tak-eiere i Bærum: Bygg solceller på taket!

Terje Sand peker på kraftpotensialet i oppgradering av eksisterende anlegg i utbygde elver. Det har han rett i, selv om potensialet ved oppgradering gir oss mindre enn solceller, kan det gi oss 5–10 terawatt-timer.

Som stortingskandidat for Venstre er jeg grunnleggende opptatt av vi må gjøre de riktige grepene når det gjelder energi og kraftproduksjon. Og både solenergi og oppgradering vil gi viktige bidrag til kraftproduksjonen som skal gi oss nok kraft til å elektrifisere samfunnet. Vi trenger ikke en løsning, vi trenger mange løsninger i overgangen til lavutslippssamfunnet.

Den fornybare kraften kommer i mange varianter; sol, vind, jordvarme og vannkraft er alle viktige kilder. Utenlandskabler basert på gode internasjonale avtaler vil gi en god utveksling av fornybar kraft.

Og ikke nok med det: Fornybar kraft er også med på å skape opp mot 10.000 nye arbeidsplasser, der årlig omsetning innen solenergi kan bli på minst 60 milliarder kroner. Installasjon av anlegg, utvikling og drift av solparker og eksport av miljøvennlig silisium er noen av mulighetene. I tillegg kommer teknologiutvikling og løsninger for flytende solkraftverk.

Det er ikke særlig naivt å tro på solceller. Det er naivt å tro vi kan klare oss uten!

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.