Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Bærums partier er ikke enige om boligpolitikk

Nikki Schei (MDG) gir i Budstikka (12. juli) et svært ufullstendig og delvis galt bilde av de boligpolitiske forslagene Rødt, SV, Ap, MDG og V gikk sammen om i 2017.

Forslagene vi var enige om, gikk i grove trekk ut på at kommunen skulle spille en mer aktiv rolle i boligbyggingen i Bærum. Det er helt nødvendig, men ikke i nærheten av tilstrekkelig til å nå det målet vi i alle fall i ord er enig om, som Schei formulerer som «at alle skal ha råd til å bo i Bærum».

Fellesforslagene ble fulgt opp i forhandlinger med Høyre. Her endret man det som var en helt avgjørende forutsetning for at alle skulle være med på fellesforslagene, at de ikke skulle inneholde noe et parti var direkte uenig i. Noen eksempler på det er at en skulle gå ned på kvalitetskrav og øke arealutnyttelsen for å få billige boliger. Dette er hverken nødvendig eller ønskelig. 

– MDG og Arbeiderpartiet gikk sammen med flertallet i Høyre om en utbygging som vil låse fast Fornebu som en ekstremt dyr del av Oslos vestkant, skriver innsenderne.

Foto: Knut Bjerke

I tillegg ble en enig om at boligpolitikken skulle være forutsigbar for alle parter, også utbyggerne. Forutsigbarhet er vel og bra. Men ikke hvis det låser fast en boligpolitikk som gjør det umulig å nå målet om at alle skal ha råd til å bo i Bærum uavhengig av inntektsnivå. Rødt trakk seg derfra fra den enighet som også omfattet Høyre.

Dessverre er det nå slik at MDG og Arbeiderpartiet har gitt fra seg flere svært gode muligheter til å presse gjennom en såkalt tredje boligsektor, boliger med permanent lav pris som krav for å tillate store utbygginger.

I Sandvika var MDG alene på vippen og kunne ha stoppet den svært kontroversielle utbyggingen som nå er vedtatt. Her er det ikke gitt noen form for forpliktende garantier om reelt rimelige boliger. Det samme har skjedd på Fornebu. MDG og Arbeiderpartiet gikk sammen med flertallet i Høyre om en utbygging som vil låse fast Fornebu som en ekstremt dyr del av Oslos vestkant. 

På denne måten gir man fra seg gylne anledninger til å forhandle frem rimelige boliger med en prisreduksjon som virkelig monner. I tillegg kunne man spedd på med MDGs gode forslag om å sette av 380 millioner ekstra kommunale kroner til for eksempel tomtekjøp.

Hvordan rimelige boliger kan etableres er det gitt mange eksempler på i en god rapport fra byrådet i Oslo (Ap, MDG og SV). Forhandlingene om store utbyggingsavtaler i Bærum kunne vært brukt for å presse gjennom slike boliger betalt av deler av den enorme gevinsten tomteeiere og utbyggere får. Siden det nå er valg, kan vi håpe vi får et kommunestyre som er villig til å se på tidligere vedtak på nytt.

De boligpolitiske forslagene opposisjonspartiene i Bærum var enige om, er små, men viktige skritt i riktig retning. Mange av de vedtak som er gjort siden, som eksempel om utbyggingen av Sandvika, på Fornebu og Fossum, låser fast en boligpolitikk som bare vil forsterke Bærums preg av å være en del av Oslos vestkant. Svært langt unna en inkluderende boligpolitikk som gir alle grupper råd til å bo innenfor samme område.

Siden det nå er valg, kan vi håpe vi får et kommunestyre som er villig til å se på tidligere vedtak på nytt.
Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.