Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Bærum trenger eiendomsskatt

I Budstikka (7/8) går både Høyre og Arbeiderpartiet ut og garanterer at de vil være mot eiendomsskatt i Bærum. Det er svært synd, fordi kvaliteten og tilbudet fra kommunen er slik at eiendomsskatt ville gitt et svært verdifullt og nødvendig bidrag til bedre tjenester.

Noen eksempler på endringer som trengs:

– Et løft i eldreomsorgen, både i hjemmebaserte tjenester og sykehjem. Bærum er nr. 355 av norske kommuner på Kommunal Rapports kommunebarometer når det gjelder pleie og omsorg. Det er ingen tvil om at det trengs flere varme hender.

– Det er for få ansatte i kommunens barnehager og også i mange skoler.

– Innbyggerne hadde fortjent vesentlig billigere, helst gratis barnehage og skolefritidsordning.

– I dag prises kommunale boliger med markedspris (gjengs leie). Disse prisene sikrer at boligene for mange blir en fattigdomsfelle, og burde settes kraftig ned.

– Kommunens sosiale mottaksapparat burde styrkes kraftig.

– Bærum burde skrote planene om å bygge svært store nye skoler og barnehager. Barna fortjener bedre.

– Det samme gjelder størrelsen på omsorgsboliger.

Riktignok er det rom i Bærums økonomi for å bruke 50 – 100 millioner mer i året, uten eiendomsskatt. 

Og det kan spares, som eksempel er det bevilget 3 millioner til det helkommersielle X-games som skal arrangeres i det som burde vært en fotballbane på Fornebu om noen uker.

Politikerlønningene er også altfor høye, her er det i alle fall 4–5 millioner å spare.

Dette er likevel ikke nok til å gi våre innbyggere det tilbudet som trengs.

Rødt ønsker derfor også å innføre eiendomsskatt. Men forutsetningen er at det gir vesentlige forbedringer for kommunens innbyggere, som eksempel på områder nevnt over.

Modellen vi foreslår tar utgangspunkt i et bunnfradrag litt høyere enn det de har i Oslo, og har som mål at det ikke skal betales eiendomsskatt for boliger med under omtrent 7 millioner i markedsverdi.

På verdiene over det trappes skatten opp med en promille i året til maksimalt 3 promille (en promille i 2021, 2 i 2021 og 3 i 2023)

Om eldre og trygdede har problemer med å betale skatten ønsker vi at den kan utsettes og samles opp slik at det betales ved eierskifte.

Eiendomsskatt etter en modell som ligner på den de har i Oslo ville gitt rom for helt nødvendige løft i tilbudet til kommunens innbyggere.

Stein Stugu er 1.-kandidat for Rødt i Bærum.
Stein Stugu er 1.-kandidat for Rødt i Bærum.
Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.