Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Bærum Næringsråd kritiserer politikere for å være politikere

– Vi er mange som er glade for at planutvalget har begynt å styre og sette krav, skriver Fortidsminneforeningens Elisabeth Blichfeldt. Her ved ett av Bærums omdiskuterte byggeprosjekter, i Kleivveien ved Bekkestua.

– Vi er mange som er glade for at planutvalget har begynt å styre og sette krav, skriver Fortidsminneforeningens Elisabeth Blichfeldt. Her ved ett av Bærums omdiskuterte byggeprosjekter, i Kleivveien ved Bekkestua.

Foto: Knut Bjerke

Styreleder i Bærum Næringsråd, Einar Schultz, mener planutvalget er planløst og uforutsigbart. 

Eksemplene han trekker frem er blant annet at planutvalget har sendt tilbake boligprosjektene på Ballerud, Snoveien på Høvik og Østerås. Videre kritiserer han lederen av utvalget, Eirik Bøe, for å markere offentlig at han er uenig med Høyre i noen av de vedtak planutvalget har fattet. 

Det skulle bare mangle, Bøe er som kjent Venstre-mann. Det bør ikke overraske noen at han er uenig med Høyre i både det ene og det andre.

Bærum Næringsråd har visst ikke fått med seg at Høyre ved forrige kommunevalg ikke lenger sitter med flertall, hverken i kommunestyret eller i planutvalget. Det betyr at de må søke enighet med andre partier, som kanskje mener litt andre ting enn dem selv. 

Samlet gir dette andre vedtak og andre politiske signaler enn da Høyre satt med flertall alene. I realiteten kritiserer Bærum Næringsråd planutvalget for ikke å drive ren Høyre-politikk.

Demokrati forutsetter at styring og vedtak gjenspeiler valgresultatet. Det er det som skjer i planutvalget i denne perioden. 

Kari Balke Øiseth er styreleder i Naturvernforbundet i Bærum.

Kari Balke Øiseth er styreleder i Naturvernforbundet i Bærum.

FOTO: PRIVAT

Mange velgere som ikke stemte på Høyre, er faktisk glade for det. Det er noe både Næringsrådet og utbyggerne bør ha respekt for. 

Planutvalget kommer med tydelige føringer. De sender tilbake planer som ikke er i overensstemmelse med de signaler de har gitt. I Snoveien har de gitt beskjed om at blokkene må bli lavere, de grønne områdene større og overgangen til villabebyggelsen i Terrasseveien mer tilpasset eksisterende bebyggelse. 

Det er ikke planløst og uforutsigbart, det er politisk styring. Det er det vi har valgt dem til å gjøre.

Utbygging og fortetting i Bærum har lenge skjedd kun på utbyggernes premisser. Resultatet ser vi blant annet i asfaltjungelen på Bekkestua og på den pregløse og altfor tette blokkbebyggelsen på Gjønnes, og i en rekke eksempler på nedbygging av natur og matjord. 

Vi er mange som er glade for at planutvalget har begynt å styre og sette krav. De vil ha lavere bygninger, mer varierte fasader og bygg tilpasset eksisterende bebyggelse i området. 

I kommuneplanens samfunnsdel, som planutvalget behandlet i juni, slås det også fast at nybygg i fremtiden særlig skal skje ved å gjenbruke bebygd areal. Et veldig viktig prinsipp for å hindre nedbygging av verdifull natur og matjord.

Naturvernforbundet og Fortidsminneforeningen har lenge vært bekymret for at naturvern, jordvern og kulturminnevern i Bærum stadig har tapt mot brutal fortetting. 

Med et Høyre som må søke enighet hos andre partier og en tydelig leder av planutvalget er det håp for at Bærum også i fremtiden kan beholde sitt verdifulle naturlandskap og viktige kulturminner.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.